Cine Shorts: Pussy/Cipka

Onze omvangrijke redactie heeft een gezamenlijke filmkennis van pakweg een millennium in jaren, waardoor er geen tekort is aan interessante korte films om te selecteren voor de Cine Shorts. Redacteur Luuk van Huët selecteerde de geanimeerde short van deze editie nadat hij deze op de meest recente editie van het KLIK Amsterdam Animation Festival zag met een volle zaal en de maakster meekeek via videochat.

Op Midnight Madness, het meest ontspoorde programmaonderdeel van het KLIK Amsterdam Animation Festival vertonen we de meest gestoorde, vervreemdende, hallucinante films die dat jaar zijn opgestuurd, met een ongezonde dosis interactie met het publiek en overgoten met een fikse plens bier. Samen met mijn partners-in-crime Tünde Vollenbroek, Lae Schäfer en Mathijs Stegink worden elk jaar de meest bizarre plannen gesmeed om het festivalpubliek nog meer bij de vertoning te betrekken, door middel van iets te lange groepsknuffels, yoga in ijsbeeronesies, danseressen in blauwe turnpakjes en een gorillakostuum; we kunnen het zo gek niet verzinnen of het kan op Midnight Madness gebeuren. Tijdens de meest recente editie was het voor mij ook een raadsel wat er zou gebeuren aangezien we Midnight Madness hadden gesplitst in Midnight Madness Retro(spective) en Midnight Madness LIVE. Tünde en ik hadden samen een selectie gemaakt uit alle voorgaande jaren om een ultiem retrospectief samen te stellen voor Midnight Madness Retro(spective), maar ik wist niet precies wat Midnight Madness LIVE precies zou inhouden.

In een afgeladen zaal in EYE deelden we vlaggetjes, vaandeltjes en spandoeken met lovende leuzen en olijke emoji’s uit, terwijl er druk werd gefröbeld aan laptops. Na de immer aanwezige onzekerheid of de goden van het internet een connectie toe zouden laten, kregen we op het bioscoopscherm live vanuit Wroclaw de Pools animator Renata Gasiorowska te zien, die ietwat beduusd werd onthaald met een joelende zaal vol met animatiefans die duidelijk zich hadden ingedronken. Na aanmoedigingen uit de zaal schonk Renata een flink glas witte wijn in voordat haar film Pussy/Cipka als eerste in het programma werd vertoond. In Pussy/Cipka zien we een jonge vrouw die op een avond thuis, met behulp van een joint en een warm bad zichzelf wil verwennen. Wanneer haar vagina een eigen wil ontwikkelt, ontspoort de film op een zeer vermakelijke wijze.

Toen na de film tijdens een korte Q&A de zaal de kans kreeg om vragen aan Renata te stellen, begon een aangeschoten bezoeker met de tenenkrommende vraag: ‘So, can we see your pussy?‘ Gelukkig reageerde de zaal met afkeurend boegeroep en wist Renata hem de mond te snoeren met: ‘Bro, have you been paying attention? I’ve just showed you my pussy for like, eight minutes already!‘ De bro in kwestie droop af en de zaal was daarna in opperbeste stemming. Eind vorig jaar kwam de short online en bij deze kan ons trouwe publiek er ook van genieten.

 
Vind ons: