Cine Shorts: I Leave Chelsea Hotel

Op 23 januari overleed de Litouws-Amerikaanse regisseur, filmcriticus, dichter en kunstenaar Jonas Mekas op 96-jarige leeftijd in zijn woning in New York. Mekas stond bekend als the godfather of American avant-garde cinema en werkte onder andere samen met Andy Warhol en Salvador Dalí. Daarnaast heeft zijn leven en zijn werk een grote invloed uitgeoefend op Amerikaanse arthouse-regisseurs als John Waters, Jim Jarmusch en Harmony Korine.

Mekas ontvluchte Litouwen in 1944 om te ontsnappen aan de Tweede Wereldoorlog, maar werd door de nazi’s samen met zijn broer uit de trein geplukt en belandde in een werkkamp in een buitenwijk van Hamburg. Na acht maanden wisten hij en zijn broer te ontsnappen en tot het einde van de oorlog hielden ze zich schuil in een boerderij in de buurt van de Deense grens. Dankzij de Verenigde Naties konden de broers emigreren naar de VS waar ze zich vestigden in Williamsburg, New York. Twee weken na zijn aankomst leende Mekas geld voor zijn eerste camera, waarmee hij sindsdien vrijwel dagelijks zijn leven op film vastlegde.

In de jaren 50 richtte Mekas het tijdschrift Film Culture op en begon hij te schrijven voor The Village Voice. In de jaren 60 was hij een van de oprichters van The Film-Makers’ Cooperative, een non-profit organisatie ter bevordering van het vertonen avant-garde-films en de Filmmakers’ Cinematheque, die uitgroeide tot de Anthology Film Archives, een van de grootste filmcollecties van experimentele en avant-garde films.

Mekas maakte in 2013 zijn laatste film en laat een oeuvre achter van 47 films, waaronder speelfilms, documentaires, TV-programma’s en shorts en werkte daarnaast mee aan talloze andere films als onder andere cinematograaf, producent, acteur en geluidsman. Voor Andy Warhols Empire filmde hij het Empire State Building acht uur lang. I Leave Chelsea Hotel is gelukkig een stuk korter. Hopelijk inspireert de film je om verder te graven in een schat aan online materiaal, zoals de films die op zijn eigen website te bekijken zijn.
Vind ons: