Cine Short: The Unauthorized Bash Brothers Experience

The Lonely Island stopt popcultuur in de accelerator voor een komische stoeipartij. De associatief aan elkaar geregen videoclips van The Unauthorized Bash Brothers Experience vormen een bizarre entiteit die de onstuimige vervreemding van digitalisering ontbloot.

Deze speciaal voor Netflix uitgegeven korte film wordt begeleid door het gelijknamige nieuwe album van het trio. Zo lijkt deze adrenalinestoot een culminatie van het filmwerk en de muzikale parodieën waarmee The Lonely Island bekend werd. Ooit begonnen ze met komische raps voorzien van olijke clips die glamour belachelijk maakten door vermenging met het mondaine, een shtick die ze perfectioneerden voor Saturday Night Live. Albums als Turtleneck & Chain maakten duidelijk dat de muzikale omlijsting alleen werkte in de context van de absurdistische video’s, op een enkel lolletje als I’m on a Boat na. Op filmgebied maakten de leden het hilarische Hot Rod.

In dit als ‘visual tone poem’ aangekondigde multimediale werk spelen Andy Samberg en Akiva Schaffer de legendarische honkballers Jose Canseco en Mark McGwire die tijdens hun hoogtijdagen wegkwamen met het illegale gebruik van steroïden. Als twee antihelden bewegen zij zich voort in een jaren 80-fantasie met opdringerige media, slechte ouderrelaties en vrouwen die niets van hen moeten weten.

Zoals gebruikelijk voor The Lonely Island komt de grandeur in botsing met het alledaagse, wat leidt tot droogkomisch absurdisme. In het hoogtepunt Oakland Nights beleven Canseco en McGwire, getuige hun verwrongen gezichten, een persoonlijk hoogtepunt wat kluchtig sec contrasteert met de opzwepende synthesizerbegeleiding.

The Unauthorized Bash Brothers Experience gaat echter verder dan deze amusante plaagstootjes. De film toont een wereld vol bizar spektakel, waar Schaffer met mederegisseur Mike Diva (een YouTube-ster die hier zijn regiedebuut maakt) popcultuur van de jaren 80 en het heden samensmeedt tot een opgepompte fantasmagorie. Krachtig associatief rolt de film over van serene bossen met Sambergs voice-over, orerend over Icarus, tot de surreële dreiging van ‘IHOP Parking Lot’, waar een stoet strakke dames de twee heren overweldigt in een neon parkeerplaats. Waar de vorige Lonely Island-film Popstar: Never Stop Never Stopping hedendaagse heisa ingegeven door sociale media met fluwelen handschoenen liefkoosde, dreunt hier de manie meeslepend door.

Popcultuur lijkt in een neerwaartse spiraal van zelfrefererende reverentie, waaruit ontsnapping door reflectie onmogelijk is. Het lichaam is verworden tot een te onderhouden aanhangsel nu dat de enige waarde is. Zo bezien is het steroïdegebruik van de honkballers een vernuftig gekozen thema, dankzij het verbeten optreden van Samberg en Schaffer onstuimig verweven in de flikkerende decors.

En waar bij Kung Fury eenzelfde overdosis verwijzingen leidt tot verlamming door adoratie van die popcultuur, weet The Unauthorized Bash Brothers Experience van eenzelfde fascinatie een uitputtende hersenschim te maken. Het resulteert in een prikkelend geheel wat de popcultuur niet zozeer vereert, maar ervan dissocieert.

Vind ons: