Cine Short: The Nest

Elke donderdag struint de redactie van Cine het internet af, op zoek naar een korte film. Soms van een bekende filmmaker, soms van iemand die meer bekendheid verdient. Wij van Cine zeggen: kijk eens een kortje.

De Canadese regisseur David Cronenberg (The Fly, Videodrome, Naked Lunch, A History of Violence) die zowat eigenhandig het genre van de body horror heeft uitgevonden en al vijf decennia lang actief is als filmmaker, bleek zowel professioneel als persoonlijk de laatste tijd veel tegenslagen te moeten verwerken: in 2017 overleed zijn vrouw, de editor Carolyn Cronenberg na een huwelijk van 38 jaar en een jaar daarvoor vertelde Viggo Mortensen in een interview dat de regisseur overwoog met pensioen te gaan omdat hij zijn filmprojecten niet meer van de grond kreeg vanwege een gebrek aan investeerders. Maar gelukkig gloort er intussen hoop aan de horizon: op het Filmfestival van Venetië werd Cronenberg onderscheiden met een Gouden Leeuw Lifetime Achievement Award voor zijn oeuvre en onlangs maakte hij bekend te werken aan een televisieserie. Details over zijn nieuwe project zijn er verder nog niet, maar na de toch wat tegenvallende Hollywood-parodie Maps to the Stars is het goed om te weten dat David Cronenberg weer bezig is om ons een nieuwe mindfuck voor te schotelen.

In 2014 werd Cronenberg door het EYE Film Institute in Amsterdam gevraagd om een korte film te maken ter ere van de expositie gebaseerd op zijn oeuvre die in EYE werd georganiseerd. Het resultaat is The Nest, een korte film die in minder dan 10 minuten je de stuipen op, in en onder je lijf weet te jagen. Met alleen een camera en een actrice bewijst The Baron of Blood dat hij zijn oude trucjes nog niet verleerd is. Nou maar hopen dat zijn televisieserie niet hetzelfde effect heeft op kijkbuiskindertjes als in Videodrome. Long live the new flesh, indeed.
Vind ons: