‘Never meet your heroes, because they’re sure to disappoint you’ is een spreuk die online gebezigd wordt door mensen wiens hart gebroken is door onfortuinlijke ontmoetingen met hun idolen. Tot nu toe heb ik geluk gehad: David Lynch is in het echt net zo’n charismatische weirdo als je verwacht, met Vin Diesel heb ik ooit lekker zitten nerden over Advanced Dungeons & Dragons en Terry Gilliam was toen ik hem in 2007 sprak een vrolijke spraakwaterval met twinkelende oogjes en een aanstekelijke lach.

Gilliam is echter wel van zijn voetstuk afgegleden door zijn recente opmerkingen over #MeToo, waarin duidelijk te merken is dat de goede man het spoor lichtelijk bijster is. De andere overgebleven leden van Monty Python zijn ook niet allemaal gracieus ouder geworden: zo is John Cleese langzaam getransformeerd tot de upper class twit die hij vroeger zo kundig belachelijk maakte. Terry Jones is spijtig genoeg getroffen door dementie en kan inmiddels niet meer praten. Michael Palin is gelukkig nog een bezig baasje: hij speelde onlangs in The Death of Stalin en reisde in 2018 nog af naar Noord-Korea voor één van zijn befaamde reisprogramma’s. En gelukkig is ook Eric Idle nog actief, onder andere in 2014 als de regisseur van de theatershow Monty Python Live.

Van een registratie van deze show hebben we voor de short van vandaag de SPAM sketch geselecteerd, met Italiaanse ondertitels voor wat extra absurditeit. Dit was de laatste keer dat de heren van Monty Python samen te bewonderen waren; hoezeer je helden ook kunnen uitgroeien tot chagrijnige oude mannetjes, je kan gelukkig altijd nog stil staan bij hetgeen wat ze tot helden maakte. SPAM!