Cine Short: Food

 

Elke donderdag struint de redactie van Cine het internet af, op zoek naar een korte film. Soms van een bekende filmmaker, soms van iemand die meer bekendheid verdient. Wij van Cine zeggen: kijk eens een kortje.

Vrijdag wordt de eerste grote overzichtstentoonstelling van Jan Švankmajer, The Alchemical Wedding, geopend in het EYE Film Institute in Amsterdam. Onze eigen Claire Hoogakker zal de opening opluisteren met een late-night talk over Svankmajer’s werk in relatie tot het surrealisme, en filmwetenschapper Patricia Pisters zal ingaan op de rol van tastzin in zijn oeuvre. In het kader van deze feestelijke gebeurtenis, presenteren wij vandaag de korte film Food uit 1992.

Jan Švankmajer werd in 1934 geboren in Praag. Volgens eigen zeggen was een poppentheater dat hij kreeg als kerstcadeau erg belangrijk voor zijn creatieve ontwikkeling en hij studeerde dan ook aan de Kunstacademie in Praag waar hij zich kon specialiseren in poppenspel. Hij werkte mee aan de film Johannes Doktor Faust van Emil Radok en werkte later met Rabok samen bij het beroemde Laterna Magika multimedia theater. Vanaf de jaren zestig begon hij zich te profileren als filmmaker, maar zijn subversieve films waren een doorn in het oog van de communistische machtshebbers. In 1972 werd hem verboden verder te werken in de filmindustrie en toen hij later wel weer aan het werk mocht, konden zijn films nog steeds op geen enkele steun van de staat rekenen. Hierdoor was Švankmajer tot in de jaren tachtig vrijwel onbekend in het Westen, maar sinds de val van het communisme is hij uitgegroeid tot één van de beroemdste stop-motion animatoren ter wereld.

Švankmajer maakte tot nu toe vijfentwintig korte films en zeven features. Zijn zevende film genaamd Insects ging in 2018 in première op het Internationaal Film Festival Rotterdam en zal volgens Švankmajer ook zijn laatste film zijn. Gelukkig kunnen we van een rijk en geslaagd oeuvre genieten, waaronder het bizarre Food:
 

 

Vind ons: