Elke donderdag struint de redactie van Cine het internet af, op zoek naar een korte film. Soms van een bekende filmmaker, soms van iemand die meer bekendheid verdient. Wij van Cine zeggen: kijk eens een kortje.

Met Cine willen we onze lezers de spreekwoordelijke krenten in de metaforische pap die het huidige medialandschap is geworden op een gouden dienblad aanreiken. Maar net zoals je niet elke dag Wagyu biefstuk met truffelsaus eet, heb je af en toe trek in een Kapsalon. Ook daarin vervult Cine een gidsfunctie: naast verwerpelijk slechte cinema zoals het recente oeuvre van Michael Bay, valt er af en toe ook te genieten van belabberde filmkunst. Een slechte film kan een guilty pleasure zijn, waarbij je je verkneukelt om erbarmelijk acteerwerk, tenenkrommende dialogen en seksscènes waarin de protagonist gepassioneerd de liefde lijkt te bedrijven met de navel van zijn teerbeminde zoals in The Room. Een film als Showgirls slaat volledig de plank mis als je de film beschouwt als een serieus drama, maar als satirische camp werkt het als een tierelier. En wanneer we kijken naar animatiefilms, kan een slechte film al helemaal fascinerend zijn aangezien er nog veel meer mis kan gaan.

De experimentele animator Vince Collins begon zijn carrière in de jaren 70 en 80 met bizarre handgetekende animatiefilms met diep verzadigde kleuren en constant evoluerende en van gedaante veranderende figuren. Met de opkomst van 3D computeranimatie is hij overgestapt naar een radicaal andere stijl met echter dezelfde mindblowing impact. Animation School Dropout is een aanval op je zintuigen, een dikke opgestoken middelvinger tegen alle regels die studenten leren op animatieopleidingen en een intense geanimeerde clusterfuck van anderhalve minuut, maar je kijkt erna wel met een verse blik naar animatie. Na het kijken van Animation School Dropout voelt het alsof iemand je gevoel voor esthetiek te lijf is gegaan met een vlakschuurmachine, maar er zit niets op dan de link door te sturen naar je vrienden, vijanden en je grootmoeder. Gedeelde smart is immers halve smart.