Cine Screening in Augustus: ‘Desire’

In augustus gaat het héeeet worden! De mooiste buitenbios van Amsterdam vertoont weer films die de Cine-crew met veel liefde voor je heeft uitgekozen. Het thema voor de zwoele zomermaand van augustus is Desire! Laat de hitte je zintuigen nog eens lekker prikkelen. Met de stijgende temperaturen komen natuurlijk ook allerlei sensuele gevoelens naar boven. Deze maand dus films over ontluikende seksualiteit, opgekropt verlangen en onbereikbare liefdes. Lees onderaan dit artikel hoe je kan stemmen op jouw favoriet!

De keuze van George Vermij: Diary of a Teenage Girl (Marielle Heller, 2015)
San Francisco in de jaren 70. Minnie is een tienermeisje die in de ban is van haar moeders vriend. Het begin van een seksuele fascinatie, maar ook twijfel en emotionele rusteloosheid. Ze vertrouwt het allemaal toe aan haar bandrecorder of maakt mooie tekeningen van haar ervaringen. Ondertussen merkt zij haar aantrekkingskracht op het andere geslacht.
Diary of a Teenage Girl is een speelse film die de juiste noot raakt en op treffende momenten worden aangevuld door animaties en tekeningen. Bell Powley is een openbaring als Minnie die haar weg probeert te vinden richting volwassendom. Kristen Wiig is haar relaxte moeder wiens nieuwe vriend (Alexander Skarsgård) Minnie’s hart op hol doet slaan. En dat alles wordt ook nog eens begeleidt door een heerlijke soundtrack met muziek van T-Rex, The Stooges en Television.

De keuze van Luuk van Huët: American Beauty (Sam Mendes, 1999)
De plastic zakjes die je nu met een slecht geweten bij de supermarkt kan krijgen spelen in 1999 nog een poëtische rol in American Beauty waarin een dwarrelend plastic zakje als metafoor dient voor de willekeurige schoonheid in ons leven. In een broeierige buitenwijk in Los Angeles krijgt adverteerder Lester Burnham een midlife-crisis, waarin hij een obsessieve aantrekking ontwikkelt voor een vriendin van zijn dochter, een jonge cheerleader. Terwijl Lester een poging waagt zich te bevrijden uit Suburbia, wordt iedereen om hem in verwarring gegooid door het gebrek aan respect van Lester wat betreft traditionele rolpatronen en verwachtingen.
Met Kevin Spacey als  Lester Burnham in een doorbraakrol, Annette Bening is perfect als zijn ambitieuze, gefrustreerde echtgenote en Chris Cooper als Col. Frank Fitts is fenomenaal. Maar de uitblinkers zijn Thora Birch als Jane Burnham, Wes Bentley als Ricky Fitts en Mena Suvari als Angela Hayes: de beste redenen om de film te zien, waar ruw talent zich ontpopt waar je bij staat.

De keuze van Luuk Imhann: Cruel Intentions (Roger Kumble , 1999

https://www.youtube.com/watch?v=hPoi6CDCgr8

Tieners zijn wreed en de middelbare school is een broedplaats voor nare plannen, geheimen en verraad. Je wil terugkijken naar deze parel uit de jaren 90, het onbetwiste bewijs dat alle klootzakken van later’ jaren slecht geboren zijn en je wil dat Sarah Michelle Gellar je les geeft in tongzoenen. Je wil verboden liefde zien en je wil meezingen met Bittersweet Symphony. Je wil deze ultieme versie van ‘fucked up high school films‘ zien, want fuck, we waren allemaal jong en we hebben allemaal gesmacht, verlangd gedacht, getracht, geprobeerd en er zit iets van deze karakters in ons allemaal.

De keuze van Elise van Dam: Simple Men (Hal Hartley, 1992)

In de vroege jaren negentig was Hal Hartley een van de hipste namen in het Amerikaanse indie-circuit, maar sindsdien is hij steeds verder in de vergetelheid geraakt. Na een hele reeks sterke films, heeft hij vanaf ongeveer halverwege de jaren negentig dan ook eigenlijk geen film meer gemaakt die dat niveau haalde. Toen ik zijn werk vorig jaar ontdekte was het liefde op het eerste gezicht. Trust, The Unbelievable Truth, Surviving Desire; films waar ik stuk voor stuk voor viel door de rappe, intelligente dialogen, de humor (zonder dat ooit iemand in de films lacht) en de meanderende manier van vertellen. Een combinatie die ook Simple Men kenmerkt.
In Simple Men wordt een man direct na een gezamenlijk gepleegde overval bedrogen door zijn vriendin. Hij zweert daarop dat hij de eerste vrouw die hij tegenkomt zal verleiden en daarna haar hart zal breken. Samen met zijn broer vertrekt hij per motor, maar wanneer ze pech krijgen ontmoeten ze een aantal typische Hartley-personages. Typisch en verrassend, omdat ze in elke situatie dezelfde zijn in plaats van de versies die we vaak zijn van onszelf. Wat ze iets ontwapenend oprechts geeft.

De keuze van Nico van den Berg: Les Amours Imaginairs (Xavier Dolan, 2010)

https://youtu.be/OAGZz7Jgr8I

Regisseur Xavier Dolan hoeft allang niet meer het Canadese wonderkind te worden genoemd. Daar heeft hij inmiddels een te groot oeuvre voor opgebouwd. Maar indrukwekkend is de reputatie van de nog maar 28-jarige regisseur zeker. Op dit moment draait Dolan zijn eerste Engelstalige film, met een sterrencast bestaande uit Kit Harington, Jessica Chastain, Natalie Portman en Jacob Tremblay, de geweldige jonge acteur uit Room. Met eerdere films als Mommy en J’ai tué ma mère sleepte hij al meerdere prijzen in Cannes binnen. Maar zijn tweede film, Les amours imaginaires is misschien wel de ultieme Dolan-film. Een driehoeksverhouding tussen twee jongens en een meisje, een opzwepende soundtrack, liefde als een Shakespeariaans spel, talloze verwijzingen, strakke stilering, een dromerige camera; het zit er allemaal in. En tussendoor legt hij ook nog de link met het echte leven via korte interviews met echte twintigers over hun zoektocht in de liefde. Les amours imaginaires is een film over deze zoektocht, door een regisseur die ik voorlopig gewoon nog ‘wonderkind’ blijf noemen, vanwege zijn passie, verwondering en tomeloze energie.

Welke film wil jij het allerliefst in augustus zien? Kies je favoriet uit de bovenstaande vijf titels en laat je stem horen op de Facebookpagina van Pllek Films with a View. Stemmen kan van 12 t/m 20 juli. De films worden op volgorde van het aantal stemmen vertoond op elke dinsdag van augustus als het zonnetje straalt! Kijk voor meer info over de Summerscreenings op www.pllek.nl/films-with-a-view

 

Vind ons: