Het is nog steeds juni en dus maand van de sportfilm op Cine.nl. Aangezien Netflix op dit moment de grootste on-demand aanbieder is, gebruiken we die dienst om je door de voetbalvelden aan content te coachen.

 

Warrior (2011)

In Warrior zien we Tom Hardy doen waar hij goed in is: moeilijk kijken en mensen in elkaar slaan. Warrior is een verhaal over twee vervreemde broers die los van elkaar besluiten dat vechten voor hun brood de enige manier is om hun gezin te onderhouden. Joel Edgerton speelt Hardy’s broer en bijrollen zijn er voor Nick Nolte en Jennifer Morrison. Het onvermijdelijke eindgevecht is trouwens een stuk minder cliché dan je zou verwachten, en zonder te spoilen: een goed einde voor een goede film.

Invictus  (2009)

Gebaseerd op het boek Playing The Enemy: Nelson Mandela And The Game That Made A Nation, vertelt Invictus het verhaal van de bevrijding van Nelson Mandela (gespeeld door Morgan Freeman, natuurlijk) en het einde van apartheid, maar vooral hoe een natie eensgezind werd door sport. Mandela verlegt zijn focus op rugby, de nationale sport van Zuid-Afrika. Matt Damon speelt Francois Pienaar, de captain van de Springboks en heeft zijn handen vol aan de verdeling tussen de blanke en zwarte spelers. Maar na een ontmoeting tussen Mandela en Pienaar draait het geluk van zijn team om. Wat er daarna allemaal komt laat zich wel raden. Uiteindelijk is het een vrij oppervlakkige vertelling van een veel groter verhaal, desalniettemin is Invictus (geregisseerd door Clint Eastwood) een heerlijke film. Een film waarin twee kampen gevoed met jarenlange haat naar elkaar hun gevoelens opzij zetten, en heel erg graag willen dat het thuis-team wint.

 Hoop Dreams  (1994)

De legendarische Amerikaanse film criticus Roger Ebert heeft over Hoop Dreams ooit het volgende gezegd: “[Hoop Dreams is] one of the greatest moviegoing experiences of my lifetime”. En hij is niet de enige. De film wordt wereldwijd erkend als misschien wel een van de beste documentaires ooit gemaakt. Hoop Dreams volgt het leven van 2 jonge Afro-Amerikaanse jongens uit de binnenstad van Chicago in een tijdspanne van 6 jaar. In die periode proberen ze hun droom waar te maken: het bereiken van de NBA. Een droom die voor hen (en vele anderen als hen) een uitweg biedt uit het lege bestaan van de ghetto’s. Hoop Dreams is een film over ambitie, competitie, rassen segregatie, het kromme klassensysteem en het leven zelf. Mocht je Hoop Dreams nog niet gezien hebben bewijs jezelf dan een dienst en ga dat heel snel doen.

Goal  (2005)

In sport(films) is het verhaal van de underdog vaak het meest gewaardeerde verhaal. Alle clichés die daarbij horen zijn inmiddels langsgekomen: een moeilijke jeugd, armoede, gender gerelateerd, rassenverschil, of alles bij elkaar. In Goal: The Dream Begins is dat niet anders. Alle uitgekauwde issues komen voorbij, maar wel op een innemende manier. Een illegale Mexicaanse immigrant uit Los Angeles schopt (hehe) het tot de prachtige groene velden van de Britse Premier League, komt bij Newcastle in het reserve elftal terecht en maakt uiteraard zijn debuut in de hoofdmacht. Hoe leuk je deze film vindt hangt samen met hoe leuk je voetbal vindt. Want eerlijk is eerlijk, iedere sport, zelfs kunstschaatsen (Blades of Glory) en paardenrennen (Seabiscuit) heeft zo’n film. Weinig verrassingen dus –of je moet een goed gevuld café in downtown L.A. dat uit volle borst juicht voor een Mexicaanse immigrant in Engeland een verrassing vinden– maar dat maakt niet uit, de film is te vergelijken met een warm bord comfort food: het is exact wat je verwacht maar wel heel erg lekker.

Dodgeball  (2004)

Ah, trefbal. Trefbal, trefbal… Wie vroeger een brilletje had (met plakband om de pootjes), last had van overgewicht, rossig haar, of gewoon niet de ambitie om te sporten of te doen alsof je sport leuk vond, heeft ontegenzeggelijk pijnlijke herinneringen aan dit spel. Als het niet is omdat je als laatste werd gekozen, is het wel omdat die kapotte bril waarschijnlijk kapot is door een hard rubberen bal die in je gezicht werd gesmeten. En iedereen maar lachen. En jij druipt af, naar de bank, hopend dat je team verliest, en je niet weer hoeft op te draven voor meer rode afdrukken op je iets te volle dijen waar de andere kinderen in de klas dankbaar gebruik van maken… Goed ik dwaal af. Dodgeball is een film voor iedereen, voor- en tegenstanders van deze edele sport. Ben Stiller, Christine Taylor en Vince Vaughn zoeken het absurde op in deze geslaagde komedie van Rawson Marschall Thurber (We’re the Millers). Ook als je niks met trefbal hebt kun je deze gerust opzetten, het addendum luidt namelijk: A True Underdog Story. Dus ook jij kunt genieten van een welverdiende overwinning, voor een keer.