Cine presenteert Summerscreenings!

In samenwerking met Pllek Films with a View trakteert Cine je deze zomer op Summerscreenings. Pllek heeft de mooiste openluchtbios van Amsterdam en van juni tot en met augustus kan je op elke dinsdag genieten van een bijzondere film. Cine heeft elke maand een leuk thema bedacht en juni staat in het teken van Crazy Dreamers! Obsessieve charlatans, gedreven idealisten, romantische dwalers en jonge dagdromers. In juni komen ze allemaal voorbij in de keuze van onze redactie. Lees onderaan dit artikel hoe je kan stemmen op jouw favoriet!

De keuze van Elise van Dam: Phantom of the Paradise (Brian De Palma, 1974)
“Een musical rock opera horror comedy film.” Zo wordt Brian de Palma’s Phantom of the Paradise geclassificeerd op Wikipedia. De film is een bewerking van Gaston Laroux’ Le Fantôme de l’Opéra, het verhaal dat we allemaal kennen van de film met Lon Chaney uit 1925, de musical van Andrew Lloyd Webber of die hele enge aflevering van Babar, vermengd met een vleugje Faust. Het fantoom is hier de componist Leach, die ziet hoe muziekproducent Swan zijn composities en zijn liefje steelt en zint op wraak wat hem een duivelspact doet sluiten.
De film verscheen een jaar na The Rocky Horror Picture Show van Jim Sharman en flopte in de schaduw daarvan. Maar De Palma’s film is minstens zo vermakelijk. De fantastische muziek werd geschreven door Paul Williams (die ook Swan speelt) en ook visueel is de film een feestje van montage en vormgeving. In een van de weinige positieve recensies vatte Pauline Kael goed samen wat de film nog steeds z’n onweerstaanbare charme geeft: “It isn’t just that the picture has vitality, but that one can feel the tremendous kick the director got out of making it.”

De keuze van Luuk Imhann: The Dreamers (Bernardo Bertolucci, 2003)
Seks, licht en liefde in Parijs. Een jonge student wordt verliefd op een vrouw, haar lichaam licht als marmer, haar ziel broeiend als de Franse hoofdstad in 1968. Hij wil haar, en door haar wil hij de cinema. Zij wil hem, maar kan alleen de helft van haar liefde geven, daar de andere voor haar broer bedoeld is. Haar vader spreekt ze toe: “Before you can change the world you must realize that you, yourself, are part of it. You can’t stand outside looking in.” Dan verlaat hij ze en verlaat de film haar grenzen.

https://youtu.be/nPb4irdCusw

Licht van toon en vol van kleuren is deze bizar sensuele film van de Italiaanse grootheid Bernardo Bertolucci. Alles kleurt in de rode gloed van opstand, ontmaagding en de lust die de drie jongeren hebben voor films en sadistische spelletjes. Geen film was ooit zo sexy, zo geil, zo weloverwogen perfect. Genieten voor cinefielen en glijden voor romantici; je wil je nachten voortaan doorbrengen met klassieke Franse films en je ochtenden in de armen van wie je vanavond hebt ontmoet.

De keuze van Luuk van Huët: Fallen Angels (Wong Kar-Wai, 1995)
In een zinderend Hong Kong leven drie dolende zielen langs elkaar heen gedurende hun nachtelijke avonturen. Een ijskoude huurmoordenaar begint te ontdooien als hij gevoelens krijgt voor zijn vrouwelijke partner-in-crime. Als hun groeiende persoonlijke connectie hun zakenrelatie in gevaar lijkt te brengen, begint een zoektocht naar liefde en passie in de neon-verlichte onderwereld. Ondertussen probeert een charmante hosselaar die zijn stem heeft verloren geld te verdienen door winkeltjes, stalletjes en een ijscotruck ’s nachts uit te baten. Hun kronkelige wegen zullen elkaar op onverwachte wijze kruisen.
Niemand weet verlangen, onmogelijke liefde en hartzeer zo mooi, zwoel en sensueel in beeld te brengen als Wong Kar-Wai, met dank aan de cinematografie van Drunken Master Christopher Doyle. Maar naast de bitterzoetsappigheid pakt de film ook uit met hyper-kinetische actiescenes die door de Madagascar-beats van Nogabe Randriaharimalala voorzien worden van een vet pitig sausje. Kosmopolitische killers waren nog nooit zo cool als in Fallen Angels. Of zoals Roger Ebert zei: “It’s kind of exhausting and kind of exhilarating. It’s not for your average moviegoers—unless of course, they want to see something new.”

De keuze van George Vermij: Nuts! (Penny Lane, 2016)
In het Amerika van het interbellum komt de excentrieke arts John Romulus Brinkley op een bizar idee om mannen van hun impotentie af te helpen. Het onwaarschijnlijke wondermiddel zijn geitentestikels die hij chirurgisch inbrengt om de vruchtbaarheid te vergroten. Een verrassend succes en het begin van een groot zakenimperium dat Brinkley uitbreidt met een radiostation. Zijn onorthodoxe methoden worden echter niet door iedereen op prijs gesteld. Is hij stiekem toch een bedrieger?
Brinkley’s carrière is het vermakelijke onderwerp van Penny Lane’s originele documentaire Nuts! Door middel van animaties en interviews vertelt ze de ongewone geschiedenis van deze man en hoe hij het opneemt tegen de mensen die hem beschuldigen van kwakzalverij. Zij weet met de ongewone structuur van haar film ook vragen op te roepen over de betrouwbaarheid van Brinkley. Een unieke film die een vergeten voetnoot uit de geschiedenis weer op tragikomische wijze tot leven wekt.

De keuze van Nico van den Berg: Les Géants (Bouli Lanners, 2011)
Waalse jochies vervelen zich in de Ardennen. Als ze door hun ouders aan hun lot worden overgelaten is het tijd om er op uit te trekken. Dat leidt tot een reeks sprookjesachtige avonturen in weelderige bossen, maar ook heibel met een lokale drugsdealer en ander gespuis.
Les Géants is een prachtige film over vriendschap en de sfeer van een lome zomer van ontdekkingen. Een soort Belgische variant van Stand by me met droogkomische momenten die poëtisch zijn gevangen door Bouli Lanners. Iets dat hij al eerder overtuigend deed in zijn films Ultranova en Eldorado.

Welke film wil jij het allerliefst in juni zien? Kies je favoriet uit de bovenstaande vijf titels en laat je stem horen op de Facebookpagina van Pllek Films with a View. Stemmen kan van 17 mei t/m 31 mei. De films worden op volgorde van het aantal stemmen vertoond op elke dinsdag van juni als het zonnetje straalt! Kijk voor meer info over de Summerscreenings op www.pllek.nl/films-with-a-view

Vind ons: