Nadat bekend werd dat Disney de Nederlandse bioscooprelease van A Wrinkle in Time heeft opgeschort, heeft Cine.nl in samenwerking met The Women’s March the Netherlands een online petitie gestart om Disney NL en The Walt Disney Company op te roepen om de Nederlandse release van A Wrinkle in Time door te laten gaan.

Op 19 maart jl. kondigde VPRO Cinema aan dat A Wrinkle in Time, de baanbrekende film van regisseur Ava DuVernay met rollen van o.a. Storm Reid, Oprah Winfrey, Mindy Kaling en Reese Witherspoon, niet meer in de Nederlandse en Belgische bioscopen wordt uitgebracht. Het feit dat er niet eens een reden wordt gegeven door Disney NL waarom deze film niet in de Nederlandse en Belgische bioscopen wordt uitgebracht vinden wij van Cine.nl schokkend.

De verklaring kan duidelijk niet liggen in de verkoopcijfers in Amerika: er zijn vele andere films die een soortgelijke openingsweek hebben gehad maar vervolgens wel uit kwamen in Nederland. Dat leidt dus tot twee mogelijke verklaringen, die beide even onrustbarend zijn:

Disney heeft niet het vertrouwen dat het Nederlandse en Belgische publiek zich kan vinden in een film waarin vrouwen centraal staan, en/of waar mensen van kleur meer vertegenwoordigd zijn dan in andere films.

Op z’n minst zou het mogelijk moeten zijn om een limited release in een selectief aantal bioscopen te realiseren. Cine.nl roept Disney op om z.s.m. te reageren en met ons samen te werken om de release van deze film te laten doorgaan.

In 2013 heeft een petitie ervoor gezorgd dat Edgar Wright’s The World’s End een bioscooprelease kreeg nadat de distributie in Nederland eerst was afgeblazen, dus er is een precedent voor het slagen van deze actie. Onderteken de petitie hier:

https://www.change.org/p/the-walt-disney-company-breng-a-wrinkle-in-time-naar-nederlandse-bioscopen-support-the-dutch-theatre-release