Chicken Run

 

Animatie wordt gezien als hét genre voor de familiefilm. Laagdrempelig, relatief eenvoudig te maken en geschikt om hele fantasiewerelden tot leven te wekken. Het nadeel is dat een groot deel van het westerse filmpubliek animatie lange tijd niet serieus nam. Eén van de films die hier verandering in bracht is Chicken Run. De film won na de release in 2000 zo snel aan populariteit dat de Academy of Motion Picture Arts and Sciences het jaar daarop besloot een categorie toe te voegen aan de jaarlijkse Academy Awards: ‘Best Animated Picture’. Een echte pionier dus. Op het eerste gezicht is de film niet uitzonderlijk. Kneuterige animatie, een plot die doet denken aan klassieke ontsnappingsfilm The Great Escape, een romance gebaseerd op een misverstand. Met zoveel nostalgie verwacht je elk moment thee met een flinke scheut melk en een schaal koekjes voor je neus. Maar Chicken Run zou zijn bijzondere rol niet hebben verdiend, als de film geen extra’s in zich had.

De plot draait om een groep kippen op de boerderij van het echtpaar Tweedy. De boeren voeren een waar schrikbewind over de dieren. De kippen zijn ondergebracht in een streng bewaakte ren en staan elke dag hun eieren af. Zodra een kip langer dan vijf dagen geen ei legt, wordt ze geslacht. De kippen hebben er schoon genoeg van. Onder leiding van de initiatiefrijke hen Ginger beramen ze poging na poging om te ontsnappen. Ze proberen alles: van een eenvoudige geul onder het hek tot een daadwerkelijke tunnel tot buiten de boerderij. Niets werkt. Als er weer een kip naar de slachtbank wordt gebracht, heeft Ginger een eureka-moment. Ze kunnen ook óver het hek vliegen. Geen van de kippen weet echter hoe. Door stom toeval vliegt kort daarop haan Rocky over de schutting. Ginger ruikt haar kans op een geslaagde ontsnapping en strikt Rocky om de kippen te leren vliegen. De hulp komt net op tijd. Mrs. Tweedy is het eieren rapen zat, en ruikt het grote geld met een machine die op grote schaal kippenpastei maakt.

Chicken Run heeft duidelijk een duistere kant. Ginger wordt afgezonderd opgesloten in het kolenhok zodra haar pogingen om te ontsnappen mislukken. Het behoeft niet veel fantasie om in de ren van de kippen een gevangeniskamp te herkennen, om nog maar te zwijgen over de pasteimachine. Maar die duistere kant wordt uitgebalanceerd door droge humor en leuke visuele vondsten. Als 2 ratten geamuseerd de vlieglessen van de kippen volgen, nemen ze plaats op een kartonnen eierhouder als tribune – onder een papieren parasol die je normaal bij ijs serveert. Toch is de film niet schattig. De geanimeerde kippen zijn zelfs een beetje eng, met hun menselijk aandoende tanden en grote verschikte ogen. Hoewel de film bedoeld is voor het gehele gezin, is het qua onderwerp en beeld heel volwassen.

Dit is een goede verklaring voor de initiële aantrekkingskracht van de film. Maar zelfs 15 jaar na de introductie van Chicken Run heeft de film nog actualiteitswaarde. Het gevoel van nostalgie wat de film zo goed weet over te brengen, is ook vandaag nog van toegevoegde waarde. Er leeft ook nu een duidelijke behoefte aan geborgenheid. En Chicken Run is daarvoor het perfecte medicijn.

 

Vind ons: