De ruim vier miljoen inwoners van de staat Michoacán in Mexico hebben dagelijks te maken met het drugsgeweld dat de kartels met zich meebrengen. Aan de andere kant van de grens, in Arizona, ligt een groot stuk grond dat eigenlijk niet meer gecontroleerd wordt door de overheid maar een speelveld is geworden voor arme drugssmokkelaars, gewetenloze drugsbazen en Amerikaanse strijders.

De problemen aan beide kanten van de grens brengen een identieke groep mensen bijeen: vigilantes. Zij gaan de strijd aan met de kartels waar zowel de Amerikaanse als de Mexicaanse overheid dat niet doet, of niet meer durft. Dat is waar Cartel Land om draait.

cartel land film

De tijd dat we dagelijks beelden voorbij zien komen van onthoofde mensen die bungelen aan viaducten in Mexico ligt achter ons, maar in Cartel Land zien we dat het ter plekke nog zeker niet voorbij is. De kartels teisteren de Mexicaanse dorpjes rond het grensgebied: afpersing, kidnapping, moorden op onschuldigen om een punt te maken, ga zo maar door. Er is een dokter, Mireles genaamd, die het leed niet meer kon aanzien en samen met een aantal andere dorpsoudsten een beweging opstartte: Autodefensas. Deze groep vigilantes trekt er gewapend op uit om dorpje voor dorpje de kartelleden weg te jagen, over te dragen aan de lokale politie, of in elkaar te schoppen. Ook aan de andere kant van de grens is er zoiets aan de hand. Foley, een ex-verslaafde, kon niet langer doen of er niets aan de hand is en wilde iets doen. Hij reed naar de grens van Arizona en begon smokkelaars op te sporen die daar lopend Amerika binnenkomen. Zijn strijd richt zich vooral op de scouts die hoog in de bergen neerkijken op de woestijn van Arizona en daarmee een oneerlijk voordeel hebben. Klinkt als een leuk spelletje, maar dat vergeet je zodra een van de vigilantes morsdood op zijn buik ligt.

Cartel Land is niet leuk. Wel intrigerend. Het drugsgeweld dat twee landen zo in beslag neemt lijkt simpelweg te hevig om te kunnen onderdrukken. Mireles lijkt op de goede weg. Zijn groep komt onder applaus dorpen binnengereden, vangt een aantal gangsters en laat datzelfde dorp weer in vrede achter zich. Maar als de groep groter wordt krijgen ze ook meer macht en wordt de beweging steeds minder transparant: zelfs kartelleden sluiten zich aan.

Al met al is Cartel Land  een mooi geschoten docu/film. De makers bevinden zich in het midden van de strijd en moeten regelmatig wegduiken tijdens schietpartijen. Een levensecht kijkje in de strijd die daar gevoerd wordt en die ondanks de verdwenen media-aandacht zeker niet vergeten mag worden.