Carol

 

De Brits-Amerikaanse film Carol is nu al uitgeroepen tot één van de Oscar-favorieten voor 2016, en dat is niet gek. De film vertelt het romantische verhaal van Therese Belivet, een enigszins naïef meisje van eenvoudige komaf die in de vrouwenliefde wordt geïntroduceerd door de oudere, rijke Carol Aird. Vanachter de balie in een groot warenhuis ontmoet winkelmedewerkster Therese (Rooney Mara) de chique Carol (Cate Blanchett) die een cadeautje komt kopen voor haar dochtertje. Wanneer Carol haar handschoenen laat liggen ziet Therese een mooie gelegenheid om weer contact te zoeken met die prachtige, mysterieuze vrouw. Vanuit daar neemt Carol voortvarend het heft in eigen hand, en nodigt Therese een aantal keer uit. Al spoedig ontwikkelt zich een relatie tussen de twee vrouwen.

Wat Carol zo mooi maakt, is dat het een hele ingetogen film is, waarin de liefde zich bijna tussen de regels door ontwikkelt. Therese Belivet leren we in eerste instantie kennen als een introvert, onzeker meisje die op veel vragen “I don’t know” antwoordt. Carol daarentegen is een sterke onafhankelijke vrouw, die zich amper bewust lijkt van haar geprivilegieerde positie. Ze neemt af en toe bijna een moederrol aan, wanneer ze Therese langzaam leert om buiten de voor haar bekende paden te treden en haar eigen leven te leiden. Dit zorgt voor een ware ontwaking van de jonge Therese, die halverwege de film vol passie stelt: “I’ve never been more awake in my life.” De relatie met haar potentiële verloofde, Richard, eindigt dan ook al spoedig.

Met warme kleuren en uiteraard een prachtige aankleding, met de kleding en stijl van de jaren vijftig, zorgt Carol voor een heerlijk romantisch gevoel. Met net dat beetje extra. Want met name door het verhaal van Carol, die al in het begin van de film in scheiding ligt, krijgen we ook inzicht in de positie van (lesbische) vrouwen in de jaren vijftig. Gedurende de rechtszaak, waarin het met name draait om de voogdij over haar dochter, wordt door de tegenpartij de lesbische aard van Carol gebruikt om haar als een immorele vrouw te schetsen. Hierdoor ziet Carol zich gedwongen om de relatie met Therese te beëindigen.

Hoe de onwaarschijnlijke liefde tussen deze twee intrigerende vrouwen eindigt zul je zelf moeten uitvinden. Maar ik kan je vast verzekeren dat de film je met een warm, zij het enigszins melancholisch gevoel, achterlaat.

Vind ons: