Art director, illustrator en all-round friendly neighbourhood artist Brian Elstak toog namens Cine naar de persvoorstelling van Captain America: Civil War. Als liefhebber, maar deze keer ook als verslaggever. (www.brianelstak.com)

Men vraagt zich steeds vaker af wanneer we collectief moe gaan worden van superhelden films. Het antwoord: nog niet. Niet als schrijvers en regisseurs op inventieve manieren ons geïnteresseerd weten te houden in deze stoere sprookjes over mensen met bovennatuurlijke krachten. Vandaar het succes van Deadpool, Guardians Of The Galaxy en de vorige Captain America film, The Winter Soldier. Die laatste voelde meer als een goeie spionage thriller dan je standaard heldenfilm. Civil War is het vervolg op Winter Soldier, maar ook het vervolg op andere Marvel films als Avengers: Age Of Ultron, Ant-Man en de Iron Man trilogie. Als je eenmaal in die wereld zit werkt het verslavend. Net als je favoriete televisieserie, maar dan met pauzes van een jaar of meer tussen de afleveringen.

captain_america_civil_war_40043086_st_2_s-high

 

Civil War slaagt erin om alle karakters uit de voorgaande films slim samen te brengen. Ook de verhalen die minder waren. De film weet zelfs nieuwe helden te (her)introduceren. Zo zijn Black Panther en de nieuwe Spider-Man op sublieme wijze toegevoegd aan het Marvel Cinematic Universe. Je zou denken dat het plot verzuipt, met meer dan 10 helden erin, maar gelukkig is dat niet het geval. Iedereen krijgt zijn screentime en je snapt ieders insteek in het geheel. Toch blijft het een Captain America film. Het is zijn verhaal en dat van zijn maat Bucky Barnes.

Chapeau naar de schrijvers en de twee regisseurs; als geen ander weten zij de magie van de comics te vertalen naar het witte doek. Deze langlopende Marvel Studios trein gaat nog lang niet stoppen. Als ze dit niveau weten vast te houden of –beter nog– weten te overtreffen, dan zijn we er allemaal weer netjes bij de eerstvolgende film. Niks superhelden moe.

Captain America: Civil War draait vanaf donderdag 28 april in de bioscoop.