De jury van het Cannes filmfestival ging – haast volgens traditie – ook dit jaar weer in tegen de favorieten van de filmjournalisten. Veelgeprezen films als Toni Erdmann van Maren Ade of Paul Verhoevens Elle werden bij de prijsuitreiking zondagavond straal genegeerd. In plaats daarvan ging de Britse veteraan Ken Loach er met de hoofdprijs vandoor voor zijn sociaal-realistische I, Daniel Blake, net als veel van zijn vorige films een aanklacht tegen het hedendaagse neoliberale beleid.  In 2006 won hij de Gouden Palm voor The Wind That Shakes the Barley, maar sinds 1990 zijn bijna al zijn films in Cannes te zien geweest, vaak in de prestigieuze hoofdcompetitie. Loach maakte van zijn dankwoord een fel politiek statement, wat erg goed viel bij het publiek. Frankrijk staat nu midden in een fel debat over hervorming van de arbeidsmarkt, dus Loach’ woorden gingen er in als zoete koek. Vanaf december draait I, Daniel Blake in de Nederlandse filmtheaters.

De Grand Prix ging naar de Canadese regisseur Xavier Dolan voor het familiedrama It’s Only the End of the World. De prijs nam hij zeer geëmotioneerd in ontvangst, net als twee jaar geleden toen hij de juryprijs voor Mommy won. Alle andere films van het ‘Canadese wonderkind’ draaiden in een van de bijprogramma’s. It’s Only the End of the World  is voor Nederland aangekocht, maar een releasedatum is nog niet bekend.

Over de prijs voor beste regisseur kon de jury het niet eens worden. Deze ging zowel naar Cristian Mungiu voor Graduation (vanaf 22 september hier te zien) als Olivier Assayas voor Personal Shopper (release op 27 oktober). De prijs voor beste scenario ging naar Asghar Farhadi voor het Iraans-Franse The Salesman (vanaf 8 september in de filmtheaters) met een centrale rol voor de toneelklassieker Death of a Salesman van Arthur Miller. De prijs van de Jury ging naar American Honey, de nieuwe film van de Britse Andrea Arnold. Ze lijkt een abonnement op deze prijs te hebben: in 2006 won ze de juryprijs voor Red Road en in 2009 kreeg ze dezelfde prijs voor Fish Tank. American Road is ook later dit jaar hier te zien.

Beste Acteur werd Shabab Hosseini voor zijn rol in The Salesman, waarmee deze film twee prijzen won, iets wat zeer ongebruikelijk is in Cannes. De prijs voor Beste Actrice ging naar Jaclyn Jose voor Ma’Rosa van de Filippijnse regisseur Brillante Mendoza. Hier moet zich nog een Nederlandse distributeur voor melden. Zo niet, dan zal de film naar verwachting op het komende IFFR te zien zijn.