Ouderwets en achterhaald is Rafiki (Vriend) verboden in thuisland Kenia, vanwege de zogenaamde promotie van ‘lesbische gevoelens’. Gelukkig voor Wanuri Kahiu is dat in Frankrijk niet het geval, en aanschouwen we samen met haar, de twee hoofdrolspeelsters en plotse gasten Ava DuVernay en Cate Blanchett het product van verboden liefde.

Kahiu’s film is een gegarandeerde ‘hit’ in het LGBTQ-cinema circuit. Niet alleen omdat het een van de weinige Afrikaanse films is die het thema belichten, maar ook omdat Rafiki een fijne, recht-toe-recht-aan film is waarbij de emoties en het sentiment duidelijk zijn, de dialogen soms wat lomp en het acteerwerk hartverwarmend. Hopelijk draagt succes ook bij aan de discussie over de situatie in landen als Kenia, waar vrouwen de gevangenis in gegooid kunnen worden als ze lesbisch zijn — of daarvan verdacht worden.

De afro-pop-stijl van Kahiu werkt voortreffelijk in combinatie met het decor: het stoffige stukje Kenia dat ‘The Slopes’ genoemd wordt. Het plaatsje wordt klein gehouden maar barst van de energie door het gebruik van neon, bombastische muziek en authentieke figuranten. Kena (Samantha Mugatsia), een introverte tomboy zonder vriendinnen, ontwikkelt gevoelens voor de dochter van een rivaliserende politicus. Zoals in vele Afrikaanse dorpjes zijn de sociale controle, status en de invloed van de kerk groot.

Door een jaloerse dorpsgenoot, een religieuze vader en een afgewezen aanbidder duurt het niet lang voordat de prille liefde ontaardt in iets gewelddadigs. Iets dat weerzin oproept. Wat eens een herkenbare ontdekkingstocht van seksualiteit was, wordt met agressie, geweld en onbegrip onderbroken en gemaakt tot iets waar men zich voor zou moeten schamen.

De boodschap is net zo onverholen als de regie en dat maakt Rafiki een compacte, fijne film. Dat hij op daverend applaus kan rekenen op een festival als Cannes is wederom een stap in de goede richting.

Rafiki draait in het Un Certain Regard-programma en zal ook in Nederland uitgebracht worden.

SaveSaveSaveSaveSaveSave