Het Director’s Fortnight-programma is misschien wel het meest aansprekende ‘side program’ tijdens het Cannes Filmfestival. Al jarenlang is het toonaangevend in de selectie van films die het niet halen tot de officiële selectie: zo was vorig jaar The Florida Project de grote hit en één van de meest besproken films van het hele festival. Dit jaar zal er ook een speciale screening zijn van Mean Streets. De film van Scorsese werd ook op Director’s Fortnight ontdekt en viert dit jaar een jubileum.

Vandaar dat we ook met veel belangstelling uit hebben gekeken naar de selectie van dit jaar. En die stelt niet teleur. Er zijn (gelukkig) een aantal films geselecteerd die ik zelf in competitie had verwacht te zien. Zo is Climax (die voor vandaag nog Psyché heette) van Gaspar Noé te zien en dat is toch een regisseur met een Cannes-trackrecord. Zijn laatste twee films draaiden in de competitie, dus het is opvallend dat hij nu hier meedraait. Maar zoals gezegd hoeft dat helemaal niet slecht te zijn.

Daarnaast gaan we ook Leave No Trace zien bij Director’s Fortnight. De film van Debra Granik was een van de hoogtepunten tijdens Sundance en zou ook een officieel plekje toebedeeld krijgen, zo was de (onjuiste, blijkbaar) verwachting. Verder zijn er hoge verwachtingen voor Mandy, met een hoofdrol voor Nicholas Cage. Al met al een lijstje om naar uit te kijken. Wellicht is het ook dit jaar wel dé plek om de pareltjes te vinden.

De selectie van Director’s Fortnight tijdens Cannes 2018:

Pajaros De Verano (Birds Of Passage), Cristina Gallego, Ciro Guerra
Amin, Philippe Faucon
Climax, Gaspar Noé
Carmen y Lola, Arantxa Echevarria
Comprame un Revolver, Julio Hernandez Cordon
Les Confins du Monde, Guillaume Nicloux
El Motoarrebatador, Agustin Toscano
En Liberté, Pierre Salvadori
Joueurs, Marie Monge
Leave No Trace, Debra Granik
Los Silencios, Beatriz Seigner
Ming Wang Xing Shi Ke De, Ming Zhang
Mandy, Panos Cosmatos
Mirai, Mamoru Hosoda
Le Monde Est a Toi, Romain Gavras
Petra, Jaime Rosales
Samouni Road, Stefano Savona