De competitie voor de Gouden Palm kent dit jaar een jury die bestaat uit vijf vrouwen en vier mannen, waaronder Ava DuVernay, Khadja Nin en Cate Blanchett. 

Het panel wordt verder aangevuld door de Chinese acteur Chang Chen en een drietal mannelijke regisseurs: Robert Guediguian, Denis Villeneuve en de Russische Andrey Zvyagintsev

In de competitie zelf is er weinig ruimte voor vrouwen, helaas. Van de 21 films die meedingen om de Gouden Palm zijn er slechts drie door een vrouw geregisseerd — hetzelfde aantal als vorig jaar. De Franse Eva Husson met The Girls of the Sun, Nadine Labaki uit Libanon met Capharnaum en als laatste de Italiaanse regisseuse met de on-Italiaanse naam, Alice Rohrwacher.

Wel is er een speciaal noodnummer in het leven geroepen waar dames alle vormen van ongepaste toenadering kunnen melden. Cannes, dat bekend staat als speelparadijs van Harvey Weinstein, neemt deze maatregelen naar aanleiding van #metoo. Maar dat zal de dagelijkse stroom van ongeveer driehonderd escorts, bergen cocaïne en machtige mensen op vunzige feestjes niet tegenhouden. Daarom is het jammer dat er in de competitie niet meer vrouwen meedingen naar de Palm d’Or. Desondanks krijgen de drie dames op Cannes 2018 een mooi plekje op onze site. En laten we hopen dat het stil blijft aan de andere kant van het telefoonnummer.