Cannes 2016: Wolf and Sheep

 

De jonge Afghaanse regisseur Shahrbanoo Sadat staat zenuwachtig heen en weer te deinen op het podium als ze haar film Wolf and Sheep introduceert. De halve zaal lijkt gevuld met mede-studenten en docenten, dus de sfeer is opperbest. Helaas kan de film zelf dat niveau niet bereiken. Het is zeker niet slecht gemaakt, maar het is te weinig om écht indruk te maken.

Wolf and Sheep is een oprechte poging om het beeld van Afghanistan te veranderen. het beeld dat de Westerse wereld heeft dan. Sinds Amerika het land in staatsvijand nummer 1 veranderde, hebben we massaal angst voor het land, ook al dat uiteraard helemaal niet (meer) nodig. En dat is wat Sadat met de film probeert te doen: ze wil laten zien dat het land veel meer is dan Al Qaeda, scherpschutters op de gele berghellingen en terrorismedreigingen. Dat doet ze met verve, al is het ook een beetje saai.

In Wolf and Sheep zien we vooral dat kinderen overal gelijk zijn. In wat voor land ze dan ook opgroeien. Of dat diep in de Afghaanse bergen is of een multicultureel schoolplein in Amsterdam: ze spelen met elkaar, praten over elkaar, de jongens gooien met dingen, de meisjes maken samen dingen, and so on. Dat beeld is fijn, maar kan de film niet dragen. Wanneer er meerdere scenes volgen die minutenlang inzoomen op iemand die bezig is met bepaalde lokale werkzaamheden, zoals het vlechten van een touw, is de spanning er helemaal af. De kalmte die in het land overheerst heeft Sadat zo in beeld willen brengen, wat ik goed snap en ook kan waarderen, maar in de hectiek van Cannes landt dat niet echt. En ik kan me voorstellen dat dat ook in een andere setting niet ineens anders is.

Wolf and Sheep is mooi gemaakt. Er is ongetwijfeld enorm werk in gaan zitten om het Afghaanse leven zo echt op beeld te krijgen. Maar de magie die ze daarbij zelf waarschijnlijk voelde komt op de kijker niet genoeg over. Wel iemand om in de gaten te houden, deze regisseur – met een juiste producer kan de volgende film zomaar heel erg goed worden.

Vind ons: