Cannes 2016: The Red Turtle

La Tortue Rouge (of The Red Turtle) van Michael Dudok de Wit is in alles de vreemde eend in de bijt dit jaar op Cannes. Het is een animatiefilm, zonder ook maar één gesproken woord, geregisseerd door een Nederlander, geproduceerd in Frankrijk, in samenwerking met het Japanse Studio Ghibli. De film draait in het Un Certain Regard circuit en had op woensdag de première, waarbij de regisseur, producers, tekenaars en een afgevaardigde van Ghibli aanwezig waren.

Laat ik voorop stellen dat The Red Turtle fantastisch is. Het is een adembenemende ode aan animatie, film, muziek en het leven zelf. En vooral dat laatste. De tekeningen deden mij denken aan het werk van Hergé en hebben een onmiskenbare Franse uitstraling. Dat maakt The Red Turtle ook zo bijzonder: het is evenveel een klassieke Franse tekenfilm, en tegelijk een duidelijke Ghibli productie. Maar laten we de Nederlandse kant niet downplayen. Dit is namelijk ook echt Dudok De Wits film. Zijn genialiteit werd eerder tentoongesteld in de Oscarwinnende short Father & Daughter uit 2000, en de hand van de meester is ook in The Red Turtle te zien.

Dudok test het geduld van zijn publiek met anderhalf uur aan emotie, waarin zoals eerder gezegd geen gesproken woord zit. Dat deert echter niets: de zielenreis die de naamloze protagonist meemaakt heeft voor iedere toeschouwer een andere invulling. De bonkige eenling (die doet denken aan een kruising tussen Kapitein Haddock uit Kuifje en een soort gebruinde Suske) komt na een schipbreuk aan op een onbewoond eiland.

Vanaf daar begint de misère, en de eerste 30 minuten zijn pure despair. Dan komt zijn ontmoeting met de rode schildpad en die is niets minder dan emotioneel. Waar de schildpad een metafoor voor is, is persoonlijk en zou niet door mij (of een andere recensent) opgedrongen moeten worden.

The director of Studio Ghibli's The Red Turtle went deep into the origins of the film at TIFF | The Verge

De schildpad voorkomt een ontsnapping van het eiland, en moet dat uiteindelijk met een zeer trieste dood bekopen. Maar dan begint het pas. Meer vertellen over het plot zou misdadig zijn dus dat moet je echt zelf uitvinden. Michael Dudok De Wit levert een animatiefilm voor volwassenen af, waarbij het aan jou ligt of je met vochtige ogen of een gevuld hart de bioscoopzaal verlaat. En dat is een verdienste die lof oogst. La Tortue Rouge is een beladen, hypnotiserende tekenfilm en maakt de mythe rond de eigenzinnige perfectionist die Dudok is alleen maar groter. Ik heb mijn rode schildpad al ontmoet in dit leven, en daar ben ik na het zien van dit staaltje Ghibli magie nog nooit zo blij mee geweest. 5 volle sterren en een staande ovatie.

The Red Turtle draait vanaf 07-07-2016 in Nederland in de bioscoop.

Vind ons: