Cannes 2016: Contrast in I, Daniel Blake

 

Wij huren ons Airbnb onderkomen in Cannes van een zeer vriendelijke en zeer charmante Fransman genaamd Serge. Serge houdt van judo, lange wandelingen, pochetten en rondrijden op zijn oldtimer motor. Dit is Serge:

serge

Mocht je ooit naar Cannes gaan, do not hesitate, Serge got you. Serge was in een ander leven een Hollywood agent. Hij was de manager van o.a. David Carradine (!) en had als scriptschrijver ooit een film in de startblokken met George Clooney. Helaas voor hem is dit er nooit van gekomen, maar ik merkte aan alles dat de glunderende Serge dit verhaal al veel en vaak heeft verteld. Tegenwoordig verhuurt Serge huisjes in Cannes en regelt hij bruiloften voor mensen die hier willen trouwen.

Serge heeft verder één ding gemeen met vrijwel alle mensen die ik hier spreek tijdens het festival: iedereen was, is of wil iemand zijn in de filmindustrie. De manier waarop je wordt aangekeken als je geen smoking aanhebt, de wijze waarop alles moet wijken als er een “celebrity” langskomt, en hoe het voetvolk voorzichtig en glibberig om de sterren heen danst: het is bij vlagen lachwekkend maar op de meeste momenten gewoon een beetje zielig. Ik snap de celebrity cultuur volledig, en vind het ook spannend om Woody Allen, Justin Timberlake en Kristen Stewart te zien. Maar kom op mensen. KOM OP.

Daarom was de Midnight Screening van I, Daniel Blake een hele krachtige. Van de Britse regisseur Ken Loach (Sweet Sixteen, The Navigators) kwam dit ijzersterke drama over de Britse onder- en middenklasse op een moment waarop alle overdreven luxe een hoogtepunt leek te bereiken. Magnum -van de ijsjes- gaf op hetzelfde moment als de screening het grootste feest op Cannes tot nu. Een gehuurd kasteel, een heel stuk afgezet strand en gasten als Kendall Jenner. Kosten? Ruim 2,5 miljoen euro.

Daniel Blake werkt zijn hele leven als bouwvakker. Daniel is een typische, heerlijk oprechte bloke, totdat hij op zijn 59ste een hartaanval krijgt. Zijn behandelend arts acht hem ongeschikt voor arbeid, en dus gaat Daniel naar het Bureau voor Werklozen. De enorme onwelwillendheid van de medewerkers om hem te helpen is frustrerend en zielig, en soms lachwekkend. De ‘medisch specialist’ van het Bureau vindt dat Daniel wél in staat is om te werken, en zo begint een bureaucratische draaimolen waarin Daniel steeds verder afzakt.

Op het Bureau ontmoet hij Katie, een jonge moeder van twee kinderen die ongeveer in hetzelfde schuitje als hij zit. Ze vinden soelaas bij elkaar, maar kunnen niet voorkomen dat het voor beiden toch heel snel een hele nare wending krijgt. De schoenen van de kinderen vallen van ellende uit elkaar, elektriciteit is een luxe, en een breakdown bij de voedselbank is krachtig en tranentrekkend in beeld gebracht. Richting het einde voel je de onvermijdelijke bui hangen, en woede en ongeloof maken zich meester. Het steekt nog meer als je weet dat alles dat er in I, Daniel Blake gebeurd gebaseerd is op onderzoek en interviews, uitgevoerd door screenwriter Paul Laverty.

3000

Aan het einde van de film voelde je collectief een moment van bezinning door de zaal gaan, en dat is exact wat Ken Loach met deze film wilde. Niemand applaudisseerde, niemand had zin om na te praten. Iedereen voelde de schaamte voor de exuberante luxe en lavish lifestyle die we in Cannes zo graag opzoeken. I, Daniel Blake is echter niet zonder fouten. Zo is het einde ruim voordat de film begint te raden, en zijn sommige scènes net iets te overdreven in beeld gebracht. Toch krijgt hij 4 volle sterren, en dat is vooral door de cast. Stand-up comedian Dave Johns IS Daniel Blake, en Katie (Hayley Squires) gaat onder je huid zitten als alleenstaande moeder die gedwongen de prostitutie in moet. De koude grijs-blauwe gloed over het beeld geeft het Newcastle van de onderklasse op zo’n wijze weer dat het net zo goed een documentaire had kunnen zijn. Ik gok dat Ken Loach de Gouden Palm net niet wint, maar zijn boodschap dreunt diep na over de villa’s in Cannes.

Vind ons: