Cannes 2016: Het filmnieuws – deel 5

 

Naast het vertonen van nieuwe films wordt er natuurlijk ook veel gehandeld op Cannes. Zo komen er iedere dag nieuwtjes naar buiten over films die in de maak zijn. We selecteren de meest opmerkelijke.

Grote premières gisteren op Cannes. Winding Refn’s The Neon Demon maakte nogal indruk, maar niet een gelijkgestemde. Waar een deel van het publiek de film met boe-geroep wegwuifde, gaven anderen hem een staande ovatie. We zullen zien hoe de film uiteindelijk door het grote publiek ontvangen wordt. Elle van Paul Verhoeven kon wel op onvoorwaardelijke steun rekenen. Al tijdens de film klonk er meermaals applaus, iets dat niet zo vaak voorkomt. En ook tijdens de aftiteling klonk er geklap. Ja!

Nog even verder over The Neon Demon. Tijdens de persconferentie viel Refn plots Lars von Trier aan. Door eerst te zeggen dat Von Trier enorm veel drugs gebruikt en dan probeert om sex te hebben met zijn vrouw – om dan af te sluiten met “He found some other slut”. Toen was de toon wel gezet voor de film. Een manier om te hypen of niet, de persbijeenkomst was er eentje om niet snel te vergeten.

Na de bekendmaking van de winnaar van Critics Week (Mimosas), is ook bekend geworden wie de prijzen pakt bij de Directors Fortnight selectie. Zowel Wolf and Sheep (verrassend, wat mij betreft) en L’Effet Aquatique (een stuk minder verrassend, wat een film) zijn de grote winnaars geworden.

Zowel Toni Erdmann als Elle werden al door Sony Pictures opgepikt voor een release in de VS, en nu is het ook de beurt aan Dudok de Wit’s The Red Turtlewaar onze hoofdredacteur al een bewierookte review over schreef. The Red Turtle gaat zo snel mogelijk richting het grote publiek dus.

The Weinstein Company heeft een opvallend rustig Cannes, met geen enkele film in de selectie. Dat is wel anders geweest, zeker met de inbreng van Tarantino. Maar ze zitten ook weer niet stil: Weinstein maakt bekend dat er een docu komt over Tarantino, met de titel 21 Years: Quentin Tarantino. Die zal worden gemaakt door Tara Wood, die eerder al een ’21 years’ documentaire maakte over Richard Linklater. Ze volgt een regisseur door de jaren heen, door met vrienden, bekenden en acteurs te praten. Interessant project om te volgen dus.

Vind ons: