Eten is helemaal hip. Of nee, gezond eten is helemaal hip. Of nee, bezig zijn met eten, waar dat eten genuttigd wordt, wat andere mensen daarvan vinden en waar de ingrediënten vandaan komen is hip. Er is zelfs een term voor mensen die op dergelijke wijze met eten bezig zijn: foodies. Een term die niet bestond in grootmoeders tijd, maar nu heel normaal is. De populariteit van kookprogramma’s (en foodtrucks, Yelp en sterrenchefs die hamburgers maken) is nog nooit zo groot geweest. Dus in navolging van de feelgood quickie, Chef, is daar nu Burnt.

Bradley Cooper speelt Alex Jones, waarbij ‘aan lager wal geraakt’ de lading niet eens dekt. Hij is na een periode van 3 jaar terug onder de levenden om in een keuken te werken, en zo zijn derde Michelinster te ontvangen. Als in een soort heist-movie stelt hij eerst zijn crew samen – waarvan er eentje daadwerkelijk uit de gevangenis gehaald moet worden. Jones’ verleden haalt hem echter steeds weer in, tot op het moment dat de bodem echt bereikt is. Dan komt daar natuurlijk de boetedoening: een niet-destructieve vrouw waar hij verliefd op wordt en vergiffenis van alle mensen die hij slecht behandeld heeft.

Ik kan me voorstellen dat het script van deze film nagenoeg hetzelfde leest als de synopsis die ik net getypt heb. De support-cast is prima, met mensen als Sienna Miller, Omar Sy en Emma Thompson. Echter redden de acteerprestaties in Burnt de film niet van de omschrijving “wel aardig”. Het is gewoon wederom een film waarin een rogue maverick down on his luck op zoek gaat naar verlossing, struinend over de straten van Londen. Deze keer met sterrenrestaurants als achtergrond.

In de preview van deze film schreef ik nog dat Burnt Oscar-bait zou zijn. Dat was zeer voorbarig en mag meteen vergeten worden. Het script is kundig en zonder persoonlijkheid vertaald naar het witte doek, en dat is het wel. Dat wil niet zeggen dat Burnt een slechte film is; de stijlvolle shots van moderne Londense architectuur, de prachtige restaurants, de fancy keukens en dito keukenapparatuur, en natuurlijk het eten. Het eten. De term food-porn is helemaal terecht hier. Nadat je jezelf hebt getrakteerd op een fancy gourmet etentje (waar je na het zien van Burnt ongetwijfeld zin in hebt) is de film vergeten. Burnt resoneert totaal niet na, met al zijn emotionele onoprechtheid. Het eten aan de andere kant, zal je nog wel even bijblijven.

Burnt is vanaf 26 november te zien in de bioscoop.