Brooklyn

 

Ik hoor je denken: weer zo’n Oscar genomineerde film die waargebeurd is. Toegegeven dat waargebeurd het thema lijkt te zijn bij de nominaties dit jaar. Toch is Brooklyn anders dan bijvoorbeeld The Big Short, Spotlight en Steve Jobs. Waar de meeste genomineerde films op goed gemaakte documentaires lijken, kijkt Brooklyn als een zalig romantisch drama. Prachtige kleding, mooie setting en het Iers accent ontvoeren je direct naar New York in de jaren ’50.

Eilis –gespeeld door Saoirse Ronan– gelooft in een beter leven in het onbekende Amerika. Geholpen door haar zus en een pastoor in Brooklyn weet ze de overtocht te boeken en een baan te scoren in het beloofde land. Ver weg van haar Ierse familie en vertrouwde omgeving slaat te heimwee toe. Eilis is ongelukkig maar wil haar zus en moeder niet teleurstellen door terug te keren. Gelukkig is daar Tony (Emory Cohen), een Italiaanse hardwerkende jongeman die zijn oog op Eilis heeft laten vallen. Het leven lijkt hen toe te lachen. Eilis is gelukkig, studeert en werkt hard. Dan slaat het noodlot toe en verandert alles in een ogenblik.

Regisseur John Crowley heeft zijn best gedaan om de kijker te laten vervoeren naar Brooklyn in de jaren 50, een tijd waarin veel Europeanen huis en haard achterlieten om hun geluk te beproeven in het beloofdr land. “Zijn” visie op deze massale immigratie begint met het boek van Colm Toibin dat door niemand minder dan Nick Hornby werd omgetoverd tot een prachtig scenario. De tweede beslissende factor voor een mooie film lag in handen van de hoofdrolspeler; Saoirse zet een prachtige Eilis neer. Geloofwaardig, deugdzaam en sprankelend. Ze spettert van het beeld af. Bovendien ben ik nu officieel verliefd op dat Ierse accent. Alles klinkt mooier en romantischer dankzij die tongval. Met bijrollen van Jim Broadbent en Julie Walters kan er niet geklaagd worden over het acteerniveau. Ook de muziek neemt je mee in de sfeer van immigranten die hun toekomst willen verbeteren in het grote Amerika.

In zijn totaliteit is Brooklyn een prachtige film, een genot om naar te kijken en je in mee te laten voeren. Het label kwaliteitsfilm is hier zeker niet misplaatst. Maar of het Oscar-waardig is? Daar heb ik zo mijn twijfels over.

Vind ons: