In Hang the DJ toont Black Mirror een wereld die volledig draait om een dating-app die mensen aan elkaar koppelt en ontkoppelt via een mysterieus algoritme. Is liefde een zaak van enen en nullen?

Een schuchtere jongen loopt een restaurant binnen dat vol zit met aantrekkelijke mannen en vrouwen. Als hij zijn date ziet binnenlopen, kan hij zijn geluk niet op: ze is beeldschoon en ze blijkt ook nog eens grappig. Zo begint de date van Frank (Joe Cole) en Amy (Georgina Campbell). De date is opgezet door een alles omvattend dating-programma met de totaal niet omineuze titel The System. In plaats van vrije partnerkeuze vertrouwen mensen op The System: het koppelt mensen aan elkaar, plant de dates en bestelt eten voor beiden, waarna het verse setje naar een romantisch chalet gebracht wordt om de nacht met elkaar door te brengen. Er zitten echter wat voorwaarden aan: The System beweert een uiteindelijke slagingskans te hebben van 99,8 % om ieder van haar gebruikers te koppelen aan zijn/haar droompartner, maar voor het zover is, oefent The System totale controle uit over je liefdesleven. Door via een soort Siri/Tinder-gadget tegelijkertijd een knop in te drukken, kan een stel zien hoe lang ze bij elkaar blijven.

Voor Frank en Amy is dat betrekkelijk kort: 12 uur. Voor beiden is het de eerste date en de eerste keer dat ze The System gebruiken, dus ze besluiten monter om dan maar snel te eten. Ze hebben duidelijk een klik, wat zich uit in het over en weer uitdelen van plaagstootjes en schunnige grappen. Ze worden na hun maaltijd via een geautomatiseerde riksja langs een hoge muur naar hun chalet gereden, waar een open haard behaaglijk loeit en een groot dubbel bed op hen wacht. Frank biedt aan om op de bank te slapen: als hij dubbel gevouwen Amy probeert te overtuigen dat het best meevalt, belanden de twee tortelduifjes toch in bed. Daar blijven ze echter kuis, gekleed boven de lakens liggen: Franks stoethaspeligheid en hun gebrek aan ervaring staat meer dan het vasthouden van handen in de weg. Als ze ’s ochtends afscheid van elkaar nemen, beloven ze elkaar dat er echt wat was gebeurt als ze meer tijd hadden gekregen.deed

Frank wordt hierna een jaar lang gekoppeld aan Nicola, een nogal passief-agressieve vrouw met wie hij geen enkele connectie voelt en die met nauwelijks verborgen afkeer hun geslachtsverkeer probeert te choreograferen. Amy lijkt echter met haar neus in de kokosboter te vallen: haar volgende date is een ervaren, zelfverzekerde jonge god genaamd Lenny. Zijn enige minpuntje is dat hij na elk slokje water of tijdens het praktiseren van cunnilingus zelfgenoegzaam ‘Ah!’ zegt. Een kleine imperfectie die langzaam maar zeker op Amy’s zenuwen begint te werken.

Je hoeft geen Robert ten Brink te heten om te zien dat Frank en Amy bij elkaar horen, maar aangezien dit Black Mirror is, een show waarin regelmatig de grootste nachtmerries uitkomen, zit je als kijker constant in spanning. Als Frank en Amy dan toch weer gematcht worden, hoop je op het beste, maar vrees je het ergste. Hang the DJ is misschien niet de meest ambitieuze aflevering van Black Mirror dit seizoen, zelfs niet een van de meest memorabele. Maar als bitterzoet commentaar op de belachelijke, in de fik gestoken hoepels waar je je als single doorheen werpt om iemand te leren kennen met wie het waarschijnlijk slechts een beperkte tijd klikt, én als voorzichtig optimistisch pleidooi voor het geloof in ware liefde, werkt Hang the DJ naar behoren. Dit is vooral te danken aan de acteerprestaties van Joe Cole en Georgina Campbell, die ervoor zorgen dat je niets liever wil dan dat hun liefde wint. En in de tijd waarin onze realiteit akelig veel wegheeft van een seizoen van Black Mirror, is het een verademing om te zien dat de show meer kan dan alleen onze meest naargeestige dystopische doemscenario’s voor te schotelen en volvet, zoetsappig partij weet te kiezen voor de liefde.