Black Mirror S04E02: Arkangel


Een programma waarmee een moeder haar kind continu in de gaten kan houden? Laat het maar aan Black Mirror over om je te vertellen waarom dit geen goed idee is
.

In de tweede aflevering van dit seizoen (geregisseerd door Jodie Foster) volgen we Marie (Rosemarie DeWitt), een alleenstaande moeder die besluit haar jonge dochter Sara (Brenna Harding) op te geven voor een experimenteel programma nadat ze haar bijna kwijtraakt in een speeltuin. Met dit programma, Arkangel, wordt er een hersenimplantaat in het hoofd van Sara geplaatst. Arkangel stuurt continu livestreams naar de iPad van Marie, evenals Sara’s locatie en lichamelijke conditie. Als klap op de vuurpijl kan Arkangel Sara ook ‘beschermen’ tegen aanstootgevende beelden. Als een soort kijkwijzer voor de ogen blokt Arkangel alle beelden die als schokkend kunnen worden ervaren.

Hoewel het duidelijk is dat Marie de allerbeste intenties heeft, zouden op dit moment toch echt al alarmbellen moeten gaan rinkelen. Zo ook bij het bedrijf wat Arkangel maakt, want al snel wordt het hele programma stilgelegd. Voor Marie ook een reden om de chip de deactiveren. Tot Sara een puber is. Juist in de periode van het leven dat je jezelf en de wereld ontdekt, en jezelf dus openstelt voor potentieel heftige ervaringen, slaat de angst en paranoia bij Marie weer toe. Het is toch haar taak om haar dochter veilig te houden? Aan de andere kant is Marie juist heel nieuwsgierig. Juist door het feit dat ze vroeger weggehouden is van allerlei situaties benadert ze de wereld nu met een gevaarlijke naïviteit.

Dit kan natuurlijk niet anders dan fout gaan. Deze twee krachten moeten tot een confrontatie komen, en het is een pijnlijke. Helaas ook eentje waarvan je vanaf het begin al weet dat hij onvermijdelijk is. Als Sara erachter komt dat haar moeder haar nog steeds in de gaten houdt komt het tot een gewelddadige ontmoeting. Is het omdat Sara nooit geleerd heeft om te gaan met woede? Waarom heeft Marie nooit geprobeerd om met Sara te praten over de moeilijke dingen in het leven? Vooral de laatste vraag is er een die de hele aflevering lang door het hoofd blijft spoken.

Rosemarie DeWitt, die de moeilijke taak heeft Maries motivaties begrijpelijk te maken, slaagt er soms in sympathie op te wekken voor haar personage. Wat haar spel niet kan oplossen, is het ontbreken van het innerlijke conflict dat je zou voelen bij de beslissing een chip in je dochter te stoppen. Bovendien stuurt het verhaal zo hard aan op de confrontatie dat zowel Dewitt als Harding nooit echt de kans krijgen om te verrassen. Hierdoor is “Arkangel” een van de minder geslaagde afleveringen van dit seizoen.

Vind ons: