Het eerste kwartaal van 2016 zit er alweer een tijdje op. Hoog tijd dus om de balans op te maken. Wat vonden we bij Cine de beste films van 2016 tot nu toe? We hebben een selectie van 15 gemaakt, die je hieronder in willekeurige volgorde kunt vinden. Check snel wat je nog op jouw watchlist kunt zetten. Zelf aanraders? Deel ze in de comments.

Beste films 2016: Anomalisa

Luuk Imhann: Stop-motionfilm van Charlie Kauffman over een man met een psychische
aandoening: hij ziet alle andere mensen als dezelfde vlakke persoon. Tot
hij een vrouw ontmoet die anders is. Extreem menselijk, met wonderschone
seksscène.

RoelandAnomalisa maakt van de minimale setting een regenboog aan menselijke zwakte, verleidingen en avonturen. Zonder dat we echt met een plot te maken hebben. Bijzondere films als deze laten zich niet in een eenduidig hokje stoppen.

ANOMALISA review nederland

Bouke: Zoals we inmiddels mogen verwachten is ook de nieuwste film van Charlie Kaufman weer een masterclass scenarioschrijven. Werkelijk geen enkel element, van de titel tot de naam van het hotel in de film, de Japanse pop en de laatste scène van film is toevallig gekozen. Uit alles spreekt Kaufmans filosofie, die zwaar is beïnvloed door het Boeddhisme. Maar ook op emotioneel niveau is Anomalisa een van Kaufmans meest bevredigende films met de sterke suggestie van verlossing aan het einde.

EliseAnomalisa vertelt een klein verhaal, ook nog eens letterlijk in het klein verteld met stop-motion animatie. En tegelijk is het alomvattend. Het is een melancholische en soms ongemakkelijke film over het verlangen te ontsnappen aan jezelf en het besef dat dat onmogelijk is. Kaufman’s kijk op identiteit fascineert me telkens opnieuw en Anomalisa resoneerde nog lang na.

Anomalisa review

Beste films 2016: Room

Nico: Wat was ik blij dat ik nauwelijks iets van de film afwist. Dan was het nagelbijtende kantelpunt van de film veel minder effectief geweest. Maar het schuiven van het perspectief tussen de moeder en haar zoon, de gelaagde karakters en de krachtige symboliek van gevangen zitten in je eigen hoofd maken van Room een psychologische rollercoaster. En Lenny Abrahamson is een regisseur om – ook na Frank – heel goed in de gaten te houden.

Room review

Beste films 2016: Cemetery of Splendour

Nico: Slow cinema. Het klinkt haast als een excuuswoord om de prachtige films van de Thaise regisseur Apichatpong Weerasethakul te ondergaan. Het spirituele speelt een belangrijke rol, maar er is nog zoveel meer om van te genieten: de fijne dialogen, de subtiele humor en bovenal zijn humanistische kijk op het leven. En je mag hem voor het gemak ‘Joe’ noemen.

Beste films 2016: Jungle Book

Dandyano: Jon Favreau kiest voor een vlotte hervertelling, waarbij de cast en het visuele spektakel elkaar afwisselen als belangrijkste reden waarom The Jungle Book zo goed werkt. Favreau verliest het avontuur nooit uit het oog, en er zit eigenlijk geen saaie scène in de 1 uur en 51 minuten die de film duurt. Voor jonge kijkertjes is er meer dan genoeg om door in vervoering te raken, en voor de volwassenen is het een feest der herkenning, met voldoende (donkere) overkoepelende thema’s om over na te praten.

Jungle Book review

Beste films 2016: Deadpool

Luuk Imhann: Een script met bijna alleen maar one-liners en een bijzonder charismatische Ryan Reynolds maken deze sarcastische superheldenfilm een uitzondering in het verder vrij vlakke X-Men-universum.

deadpool1-gallery-image

Dandyano: Na al dat softe gedoe in vrijwel ALLE andere superhelden films is er eindelijk een personage dat lekker doet waar ie zin in heeft. En dat werkt. Rondvliegende ledematen en politiek incorrect gedrag, als een soort hommage naar de machocultuur in comics uit de jaren 90, gemixt met een vleugje Darkman. Voor wie niet bekend is met die cultfilm: Deadpool is de gewelddadigste Marvel film tot nu toe en is in Amerika dan ook 18+. Genieten.

Patrick: Een R-rated superhelden film met meer humor dan de gemiddelde komedie en meer vliegende ledematen dan in een gemiddelde gore film. Ryan Reynolds droom van een eigen Deadpool-film komt in vervulling en daarmee trakteert hij de kijker op een charismatische anti held. Een film die het superhelden genre laat opleven en tegelijkertijd de spot ermee drijft. Een unicum binnen het Marvel universum.

Deadpool review

Beste films 2016: Mountains May Depart

Luuk Imhann: De eerste film in 2016 die de gelaagdheid van een roman heeft; de gevolgen van een driehoeksverhouding tot op de volgende generatie. IJzersterk.

Mountains May Depart review

Beste films 2016: Black

Dandyano: Black is een viscerale beleving, met een rauwe, donkere rand, en doet niets om de kijker te ontzien. De wereld is soms hard, leeg en onnodig gewelddadig, en Black toont die kant van onze samenleving zonder mantel der liefde. Europese cinema op zijn best.

Black review

Beste films 2016: The Revenant

Roeland: Zeer geslaagde samenwerking van regisseur Iñárritu met DiCaprio en director of photography Emmanuel Lubezki. Het oog voor beeld van laatstgenoemde is jaloersmakend, net als het natuurlijke licht van Missouri’s hooggebergte. Terechte Oscar-winnaar.

the revenant trailer

Nico: Dit is zeker geen perfecte film, maar de lange openingsscene zal de filmgeschiedenis ingaan als een adembenemend cinematografisch hoogstandje. En dat cameraman Emmanuel Lubezki ook de laatste vijf films van Malick heeft vastgelegd, is in The Revenant duidelijk te zien. Maar doet dat er toe en wat is eigenlijk nog origineel in film? Dat DiCaprio hier een Oscar voor kreeg, is pure politiek. Die had hij natuurlijk voor Revolutionary Road moeten krijgen.

The Revenant review

Beste films 2016: The Hateful Eight

Luuk van Huët: Tarantino’s beste film tot nu toe waarin hij wederom magistrale woordkunst aan zijn acteurs en actrices voorschotelt waar ze smakelijk hun tanden in kunnen zetten. De 70 mm vertoning is een ervaring die geen enkele zichzelf respecterende filmliefhebber zich mag ontzeggen.

Patrick: Tarantino grijpt terug naar zijn debuut Reservoir Dogs en schotelt de kijker een claustrofobische Western voor. Geniale dialogen, een soundtrack van Ennio Morricone en geschoten op 70mm, wat wil je nog meer? Een film die zich grotendeels op één locatie afspeelt en de spanning gestaag opvoert naar een zinderende climax.

The Hateful Eight review

Beste films 2016: Arabian Nights

Luuk van Huët: Niet elk verhaal in dit op een budget van een appel en een ei geschoten drieluik, geïnspireerd op de verhalen van Scheherazade, is even goed gelukt, maar als aanklacht tegen de bezuinigingswoede in Portugal toont het de vitaliteit en het belang van de filmkunst op een originele en indringende wijze.

Beste films 2016: Spotlight

Luuk van Huët: Een zeer ambachtelijke film die meticuleus aantoont hoe gedegen journalisten door diepgravend onderzoek het grootste ontuchtschandaal binnen de Rooms-Katholieke Kerk ooit wisten te onthullen, met een cast die gezamenlijk de sterren van de hemel speelt.

Spotlight trailer nederland

Elise: Cinematisch is het dan wel geen nieuw wereldwonder en thematisch is het niet zo ontwrichtend als het vorig jaar verschenen El Club, ik vond Spotlight toch geweldig. Alles – script, acteurs, regie – staat in dienst van het verhaal dat vertelt wordt. Eigenlijk net als bij goede journalistiek. En dat werkt bij mij ontzettend aanstekelijk. Als een film mij dit jaar op het puntje van de stoel hield, was het wel Spotlight.

Spotlight review

Beste films 2016: The Big Short

Bouke: De film over buitenstaanders in de bankensector die als enigen de kredietcrisis zien aankomen heeft met Adam McKay ook een echte buitenstaander als regisseur. Althans, voor het serieuze-onderwerpen-filmgenre, want McKay is bekend van komedies als Anchorman. McKay neemt het onderwerp serieus: hij is op zijn minst verontrust, en op zijn meest woedend over de aanloop naar de kredietcrisis en de nasleep ervan en die gevoelens wil hij op zijn publiek overbrengen. Toch gebruikt hij de wapens die hij in zijn komedies ook hanteert: originaliteit, creativiteit en zijn gebrek aan ontzag voor conventies. Hij zet niet één stap naast het gebaande pad, maar wel drie tegelijk. En dat maakt dit de interessantste serieuze-onderwerpen-film die dit jaar voor de Oscars meedong.

Beste films 2016: Midnight Special

Patrick: Een film die je doet denken aan de oude sci-fi van Steven Spielberg of John Carpenter. In essentie een achtervolgings-sci-fi, maar er schuilt veel meer in deze film. Michael Shannon speelt de vader van de acht jarige Alton die paranormaal begaaft is. Samen slaan ze op de vlucht voor een mysterieuze cult en de overheid. Indie regisseur en aanstormend talent Jeff Nichols bewijst wederom dat hij één van die unieke regisseurs is waar je niet omheen kan.

midnight_special

Midnight Special review

Beste films 2016: The Assassin

Bouke: Hou Hsiao-Hsien brengt op prachtige wijze een literair werk uit de negende eeuw naar het witte doek. Hou maakt het zijn kijker niet makkelijk: hij schetst het zeer complexe verhaal van Nie Yinniang in neen minimaal aantal woorden en concentreert zich verder vooral op het tot leven wekken van de hofcultuur uit de Tang-dynastie. Maar voor de vasthoudende kijker liggen er prachtige beelden, een krachtig intern conflict en een hartverwarmend einde in het verschiet.

Beste films 2016: El Abrazo de la Serpiente

Elise: Wie wel eens films kijkt of een boek leest weet: hoe verder je de wildernis intrekt, hoe dichter je de waanzin nadert. El Abrazo de la Serpiente is traag en lang en zwart-wit, maar juist daardoor hypnotiserend. Het woord intens wordt nogal eens lukraak rondgestrooid door recensenten, maar dit was toch echt mijn meest intense bioscoopervaring van het jaar tot nu toe.

Eervolle vermeldingen die het nét niet redden tot de top 15, maar het kijken meer dan waard zijn: LegendOut of Nature en Beyond Sleep.