Belle

Eind 18de eeuw bestond er in de wereld van de adel voor alles een regel; hoe te eten, met wie te converseren en waar je wel of niet gezien mocht worden. Vooral de vrouwen leken het zwaar te hebben in deze pre-emancipatie wereld. Bovendien werden slaven volop gekocht, verkocht, verhandeld en misbruikt.

Belle vertelt het waargebeurde verhaal van Dido, een halfbloed die door haar vaders bloedlijn terechtkomt in de wereld van adel. Een wereld die neerkijkt op zwarte mensen. Ze groeit op met haar blanke nichtje. De twee zijn gelijk in rang maar toch voelt Dido zich niet geaccepteerd. Zij is anders en dat is aan alles te zien en voelen. Gestimuleerd door de zoon van de dominee zoekt Dido naar haar eigen stem.

Gelijktijdig is haar oom (die fungeert als adoptie vader) verwikkelt in een rechtszaak waar de toekomst van de slavernij van af hangt. Als hoogste rechter in het land heeft hij de plicht om een bindende uitspraak te doen. Hij wordt heen en weer getrokken tussen wet en gevoel en probeert daarbij Dido uit de problemen te houden.

Belle Movie Stills

Image credit: AlexKittle.com

Subtiel is hét woord om Belle te omschrijven. Het onderwerp waarmee regisseuse Amma Asante te maken kreeg is zwaar en beladen. De lijn tussen lichtvoetig en dramatisch is een dunne. Asante weet echter prachtig te dansen in de heerlijkheid van een traditioneel kostuumdrama en verweeft daar heel subtiel de geschiedenisles van slavernij doorheen zonder dat het belang daarvan aan kracht verliest. Zware lessen zoals die vaak als een dikke stoffige laag over een historisch drama liggen, ontbreken in Belle. Een frisse wind die daardoor zeker niet minder dramatisch omgaat met de wereld historie.

Het acteerwerk van de twee nichtjes laat af en toe wat vraagtekens achter maar dat is snel vergeten. De kostuums zijn prachtig, de muziek fijn en verhaal trekt je langzaam naar binnen in de wereld van Dido. Met acteurs als Emily Watson, Matthew Goode en Tom Wilkinson is de cast van Belle precies goed. Niet een show van overbekende sterren maar juist karaktervolle gezichten die geloofwaardig overkomen als inwoners van de 18de eeuw.

Header credit: TheObeservant.be

Vind ons: