Batman v Superman: Dawn of Justice werd door Luuk & Luuk onder handen genomen op Cine en kwam er niet goed vanaf. Er gebeurde waar ik al bang voor was: een beloofde donkere film bleef uit en wat er vooral werd gepresenteerd was een Hollywood-spektakel dat alles om zich heen deed ontploffen. De verschillende reviews deden me zelfs besluiten Batman v Superman voorlopig links te laten liggen en andere films voorrang te geven. Totdat de Ultimate Edition werd aangekondigd en ik daar positieve geluiden over hoorde. En wat ben ik blij dat ik die alsnog een kans heb gegeven.

Om even wat duidelijkheid te verschaffen: ik val mijn mede-recensenten van Cine niet af. Ik heb de oorspronkelijke cut niet gezien en dus heb ik ook geen idee hoeveel beter de Ultimate Edition daadwerkelijk is. En meningen verschillen nu eenmaal. Gelukkig.

Batman vs Superman Ultimate Edition review

Maar wat ik heb gezien in dik drie uur is één van de beste superhelden-films sinds The Dark Knight. Ja. Ik ga niet teveel in op het verhaal van Batman vs Superman Ultimate Edition want dat moet je vooral zelf gaan ondervinden. Dat verhaal heeft overigens wat momenten waar kritiek op te leveren valt, zoals de emotionele switches van zowel Superman als Batman waar soms wat makkelijk overheen gestapt wordt – maar al met al zit het verhaal goed in elkaar en blijft het verrassen.

Wat Batman vs Superman Ultimate Edition goed maakt is de sfeer en de karakters in de film. Het donkere sfeertje dat de originele versie werd verweten niet waar te maken, komt hier helemaal tot zijn recht. De film speelt zich voor een groot deel letterlijk af in het donker, maar de grimmige ondertoon van de film balanceert precies goed op de diepe strings van Hans Zimmer en Junkie XL, die de soundtrack verzorgden. Die balans is ook waar de boodschap zit. “No one stays good in this world.” Het is moeilijk om altijd maar goed te doen – blijkbaar zelfs als superheld.

My R&D department is up to all sorts of no good.
– Lex Luthor Jr

Dan de karakters. Ben Affleck zet een Batman neer die opeens vol overtuiging bad guys overhoop schiet. Dat is even wennen, maar stiekem ook wel lekker. En Affleck heeft me positief verrast. Het grimmige voorkomen van Batman kende we al uit de Dark Knight trilogie maar Ben trekt dat nog even wat verder door en komt er mee weg. Henry Cavill met zijn gepolijste haar staat daar tegenover als de wat gepeste Superman. Maar ook die rol wordt met overtuiging neergezet.

Batman vs Superman Ultimate Edition nederland

De meest opvallende rol is voor Jesse Eisenberg. Ik weet nog steeds niet of het de beste of juist slechtste rol uit Batman vs Superman Ultimate Edition is. Zijn psychotische voorkomen als Lex Luthor (Junior! Vandaar de geheel andere invulling van de rol in vergelijking met de comics) is een mengelmoes van een overduidelijke studie naar Heath Ledger’s Joker en krankzinnige method acting.

Batman v Superman Ultimate Edition rolt heerlijk door. Of dat komt door de 30 minuten extra footage weet ik niet – maar scenes volgen elkaar in hoog, maar volgbaar tempo op. Verrassende scenes die de kijker van zijn stuk brengen zitten er ook in. Sommigen daarvan werken goed, anderen leiden teveel af van het verhaal en lijken weinig toe te voegen – maar ze voegen wel een laag toe aan Batman v Superman Ultimate Edition die bijvoorbeeld in Man Of Steel zo erg miste.
Het toch ook verrassende einde laat een gapend gat achter voor het laatste deel van Zack Snyder’s trilogie.

Heb je Batman v Superman: Dawn of Justice nog niet gezien? Geef dan Batman v Superman Ultimate Edition zeker een kans. Maar ook als je die al wel hebt gezien valt er genoeg te ontdekken. Het is drie uur genieten van superheldengeweld op hoog volume en hoog niveau.