Laat ik voorop stellen dat ik geen Marvel-geek ben en dus schrijf ik ongehinderd door kennis van zaken. Maar dat zou niet veel moeten veranderen aan het feit of een film goed is of niet, toch? Ant-man moet de nieuwe superhelden-blockbuster worden uit de stal van Marvel en als we de eerste berichten moeten geloven dan zal het qua opbrengsten ook zeker gaan lukken. Maar is dat wat een film geslaagd maakt?.

Ant-man draait om een superheld die door een slimme outfit kan krimpen tot een miniatuur Ant-man en binnen een fractie van een seconde zijn normale postuur weer kan aannemen. Hij heeft verder niet echt wapentuig, enkel zijn vuisten. Als hij gekrompen is heeft hij verrassend genoeg evenveel kracht als wanneer hij dat niet is, maar dat even terzijde. De hoofdrol wordt gespeeld door Paul Rudd, die we vooral kennen van komische films als Role Models, The 40-year-old Virgin en meer van zulks.

ant-man review recensie

Aan humor geen gebrek in Ant-man, mede door de rol van Paul Rudd. De grappen zijn snel en geslaagd en zullen de zaal meerdere keren plat krijgen. Maar dat is voor mij ook meteen een van de minpunten van de film. Je kunt als regisseur twee kanten op met een superheldenfilm; je kunt hem duister en surrealistisch maken zoals met de laatste Batman films is gebeurd, of je propt hem vol zelfspot en grappen zoals bij Ant-man het geval is. Het zal een kwestie van smaak zijn, maar mijn voorkeur ligt duidelijk bij de eerste variant.

Ant-man zal de wereld moeten redden van een wapentuig dat is ontworpen op basis van Ant-man zelf. De ontwerper van zijn pak (een erg sterke rol van Michael Douglas!) had een protégé, en die is slim genoeg om uit te vinden hoe de technologie precies in elkaar zat; eindstand is dat hij een zelfde soort outfit heeft weten te maken en die probeert te verkopen als oorlogswapen aan een aantal schurken. Ant-man gaat daar, onder leiding van Douglas, een stokje voor steken.

ant-man-trailer

De gevechten zijn snel en tof in beeld gebracht, al mist er wel de nodige realiteitszin bij de meeste scènes – in hoeverre dat mogelijk is natuurlijk. Verder blijft de film wat hangen in de zelfspot waarmee het begon en is de verhaallijn niet bepaald verrassend te noemen. Dat is jammer, want potentie heeft de film wel degelijk – maar bepaalde interessante richtingen (Stark wordt genoemd, de Avengers meermaals) worden niet genoeg uitgediept. De duale verhaallijn over de problemen tussen vader en dochter is ook wat dunnetjes. Wat wel goed gelukt is? 3D! Deze film is mede door het constant krimpen en groeien gemaakt voor 3D.

Voor de doorgewinterde superhelden fan (of de fanaten van gepolijst Hollywood-geweld) zal het een leuke avond betekenen. Voor iedereen die zich daar niet bij schaart is het verstandig om te kijken welke films er naast Ant-man nog meer draaien.

Ant-Man draait vanaf 23 juli in de bioscoop.