Anomalisa

 

Wat als iedereen hetzelfde stemgeluid heeft? Het maakt niet uit of je tegen een norse collega praat of een bloedmooie vrouw in de kroeg; iedereen praat met exact dezelfde toon naar je. Als je dan ook nog in een sleur zit qua werk en relatie wordt het leven wel heel monotoon. Dat is ongeveer hoe het leven van Michael Stone, de hoofdpersoon in Anomalisa, eruit ziet. Niet heel vrolijk, wel een interessant gegeven.

Anomalisa is een bijzondere film. Ten eerste omdat hij gemaakt is door Charlie Kaufman. Kaufman regisseerde hiervoor enkel Synecdoche, New York en dat was alweer in 2008. Die film schreef hij ook zelf – ook Eternal Sunshine Of The Spotless Mind schreef hij. Vandaar dat de verwachting voor Anomalisa hooggespannen zijn. Maar dat is niet alles: de film werd gefinancierd door middel van een succesvol Kickstarter-project, én is gemaakt met stop-motion technologie, waarmee het eigenlijk gewoon een animatiefilm is. Genoeg om als bijzonder te worden genoteerd dus.

ANOMALISA review nederland

Stone betrekt aan het begin van de film een hotelkamer ergens in Cincinnati. Hij is daar om te spreken op een congres over klantenservice – hij is blijkbaar een expert op dat gebied. Daarna volgen we hem op de voet vanaf de hotelkamer naar de bar, terug naar de hotelkamer, langs andere hotelkamers en weer naar de bar. Tijdens die tocht komen allerlei emoties los. Zowel bij hemzelf als bij de mensen die hij tegenkomt, zoals een hartstochtelijke fan met een laag zelfbeeld die zich maar al te graag door hem dronken laat voeren. Of de nooit vergeten ex-vriendin die in de buurt woont. De titel Anomalisa is overigens afkomstig van het woord ‘anomaly’, oftewel ‘afwijking’ of ‘onregelmatigheid’, en dat is precies waar Stone in de film naar op zoek is.

Anomalisa maakt van de minimale setting een regenboog aan menselijke zwakten, verleidingen en avonturen. Zonder dat we echt met een plot te maken hebben. Het is Kaufman zoals we hem kennen uit eerdere films en dat is absoluut een positief punt.

Ik verwacht dat Anomalisa niet bij iedereen zoveel indruk maakt als dat hij bij mij deed. Al hoop ik dat natuurlijk wel. Maar bijzondere films als deze laten zich niet in een eenduidig hokje stoppen.

Anomalisa draait vanaf 25 februari in Nederland in de bioscoop.

Vind ons: