In Animonday kun je elke maandag terecht voor een verse dosis animatienieuws, aankondigingen van animatiefestivals, -retrospectieven en -events. Daarnaast ook teasers, trailers, leaders, virals en ander geanimeerd vermaak. In deze editie blikken we terug op de winnaars van de Shortcutz Amsterdam Annual Awards die vorige week uit werden gereikt.

Shortcutz Amsterdam is een initiatief van Alexa en João Carlos Rodrigues, twee Portugese filmprofessionals die in 2010 in Lissabon een initiatief zijn gestart om korte films en hun filmmakers te promoten. Het duo verhuisde samen met hun idee naar Amsterdam. Shortcutz is een gratis toegankelijke, wekelijkse sessie in kunstenaarssociëteit De Kring waarbij twee korte films worden vertoond in de aanwezigheid van de veelal aanstormende filmmakers, waarbij tevens meer ervaren filmmakers, producenten, acteurs of andere filmprofessionals langskomen om te vertellen over hun carrière en ervaringen.

Tijdens elke sessie wordt één film uitgeroepen tot winnende film en zo wordt de voorselectie bepaald van de uiteindelijk genomineerde films, die elk jaar door een ervaren 14-koppige vakjury (waaronder Rutger Hauer, Hany Abu-Assad en Willeke van Ammelrooy) wordt beoordeeld.

Op 20 januari werden in het EYE Film Institute voor de zesde keer de Shortcutz Amsterdam Annual Awards uitgereikt. Vorig jaar was ik erbij om er persoonlijk verslag van te doen, deze keer even op afstand. De animatiefilm Bullet Time van Frodo Kuipers won niet alleen de award voor Best Animation, maar ook Best Film, de meest prestigieuze prijs die er te vergeven was. Ten eerste is het lovenswaardig dat animatie net zo serieus wordt genomen als live action-films, maar dat Bullet Time uiteindelijk ook de award voor Best Film wint, mag zeker een doorbraak worden genoemd. Ik verwacht nog niet dat na de onthullingen over Bryan Singer dat de Academy nu Bohemian Rhapsody gaat inruilen voor Spider-Man: Into the Spider-Verse, but hope springs eternal…

Hieronder volgt een overzicht van de winnende films.

Best Film: Bullet Time

Audience Award: Happy New Year

Best Director: Daphne Lucker voor Sisters

Best Actor: Kubilay Sengul in Nightshade

Best Actress: Tine Cartuyvels in Happy New Year

Best Screenplay: Brandon Grötzinger & Wander Theunis voor Happy New Year

Best Cinematography: Casper van Oort voor Sisters

Best Editing: Tobias Cornelissen voor Sisters

Best Documentary: Heleen D’Haens, Eva van Barneveld voor Girl on a Mission

Best Animation: Frodo Kuipers voor Bullet Time

Best Experimental: Daphne Lucker voor Sisters