In de nieuwe rubriek Animonday kun je elke maandag bij Cine terecht voor een verse dosis animatienieuws, aankondigingen van animatie-festivals, -retrospectieven en -events en natuurlijk teasers, trailers, leaders, virals en ander geanimeerd vermaak.

Om met de deur in huis te vallen wil ik graag pronken met een triomf uit eigen parochie: onze eigen Cine-redactrice Dominique van Varsseveld schreef onlangs een informatief en vermakelijk artikel voor NRC Handelsblad over representatie en identiteit in de ondergewaardeerde Disney-film The Goofy Movie uit 1995. Geen lid? NRC Handelsblad laat je per maand vijf artikelen gratis lezen, dus sla je slag.

Welcome To Marwen

Robert Zemeckis is onder andere verantwoordelijk voor de iconische Back to the Future-trilogie, die een directe inspiratiebron is voor de fabuleuze animatieserie Rick & Morty, maar Zemeckis is daarnaast ook een pionier geweest op het gebied van performance capture technologie, waarbij de bewegingen van acteurs worden omgezet naar animatie zoals in The Polar Express en Beowulf. Hoe technisch indrukwekkend deze technologie wel niet is, critici klagen dat het toegenomen realisme juist leidt naar een sprong in de zogenaamde uncanny valley, het helse landschap tussen cartooneske representatie en levensechtheid die automatisch in veel mensen huiveringen opwekt. In zijn nieuwe project Welcome to Marwen kan zijn ervaring daarmee juist in zijn voordeel werken aangezien het gaat om een film met een combinatie van stop-motion poppen en 3D-animatie. De film is gebaseerd op de ervaringen van Mark Hogancamp, een man die na een brute mishandeling zijn trauma’s probeert te verwerken door een miniatuur-fantasiewereld met poppen en action figures te scheppen waarin zijn alter ego in gevecht is met wrede Nazi’s. De trailer ziet er interessant uit, alhoewel het nog de vraag is of Zemeckis het feit dat Hogancamp in elkaar werd gerost vanwege zijn voorkeur voor het dragen van vrouwenkleren een rol gaat laten spelen in zijn film. Voor de grootmeester van het balanceren op de Uncanny Valley lijkt het echter een ideaal project.

 

 

A Summer With Studio Ghibli: Spirited Away

In de eerste Animonday vertelde ik al over het A Summer With Studio Ghibli-retrospectief in Lab111 en KINO dat vanaf 1 juli zal plaatsvinden in beide toonaangevende arthouse bioscopen en ik beloofde er dieper op in te gaan naarmate de data dichterbij zouden komen. Op 1 juli start met de vertoning van Spirited Away in Lab111 het retrospectief in Amsterdam en ik kan iedereen aanraden om deze film, misschien wel de beste film uit Miyazaki’s gehele oeuvre, (nog) een keer te zien op een groot scherm. Bij deze de trailer, excuses voor de zwoele Amerikaanse voice-over, maar de beeldkwaliteit van de Japanse trailers waren niet al te best:

 

 

Shintoïsme in het werk van Miyazaki

Voor wie graag dieper in de achterliggende filosofieën van Miyazaki’s werk wil duiken is hier een handig video-essay over de rol van het Shintoïsme en spiritualiteit in het oeuvre van Miyazaki. Volgens sommige boze commentaren op het internet is het Japans nogal gebrekkig en is daardoor het filmpje ietwat eenzijdig, maar dat mag de pret niet drukken: