Nu aan het lezen:

Animonday: Zes Paasbest

Animonday: Zes Paasbest

In Animonday kun je elke maandag terecht voor een verse dosis animatienieuws, aankondigingen van animatiefestivals, -retrospectieven en -events. Daarnaast ook teasers, trailers, leaders, virals en ander geanimeerd vermaak. Deze keer een geheel subjectieve lijst van de meest toepasselijke geanimeerde films om te kijken met Pasen.

Met een prachtig lentezonnetje aan de hemel en aangename temperaturen is het gemakkelijk om deze feestdag door te brengen al luierend op een grasveldje, met een versnapering naar keuze. Maar dan zou je voorbij gaan aan diegene wiens lot wij herdenken op deze gezegende dag. Juistem, zonder kip geen gepocheerd eitje met hollandaisesaus en zonder Paashaas kon je fluiten naar je gezoutenkaramelchocolade-eitjes. Bij dezen dus een wetenschappelijk verantwoorde lijst van animatiefilms die deze cruciale diersoorten eren.

Zootropolis

In deze animatiefilm vormen een idealistische beginnende politieagent en een gewiekste zwendelaar een klassiek buddy-cop-stel om een mysterieus complot op te lossen. De twist: zij is een konijn en hij is een vos. Deze vermakelijke film staat als een huis in de traditie van titels als Lethal Weapon, Beverly Hills Cop en Hot Fuzz, maar dan in een wereld waarin dieren vreedzaam naast elkaar bestaan.

Chicken Run

Speaking of loose cannons, kan je je nog herinneren dat Mel Gibson een ietwat lompe, maar charismatische hork was in plaats van een schuimbekkende racistische christenfundamentalist? In 2000 was Mel een stuk minder Mad en vertolkte hij haantje de voorste Rocky in Chicken Run, een charmante stop-motionfilm van de Aardman studio waarin een verdwaalde haan zich ontpopt als de leider van een kippenren.

Watership Down

Pasen is niet alleen lol, jolijt en proteïne-overdoses, het is tevens een goede gelegenheid om je jeugdtrauma’s te overwinnen. Vergeet de Netflix-remake, de oorspronkelijke film uit 1978 is nog steeds nachtmerrievoer en dankzij de excellente cast, waaronder John Hurt en Nigel Hawthorne, worden de personages op indrukwekkende wijze tot leven gewekt.

Chicken Little

Deze film uit 2005 is geen hoogvlieger, maar het voorspelbare verhaal wordt ruimschoots goed gemaakt door het enthousiaste stemacteerwerk van onder andere Zach Braff, Amy Sedaris, Patrick Stewart, Joan Cusack en Patrick Warburton. Disney maakte in 1943 al eerder een versie van Chicken Little als propagandafilm om te waarschuwen tegen anti-Amerikaanse nazi-berichten, een politieke lading die in deze versie ontbreekt.

Who Framed Roger Rabbit?

Deze baanbrekende film was de meest succesvolle combinatie van animatie en live-action voordat de opkomst van CGI dit zowat vanzelfsprekend maakte in Hollywood. Een norse private eye (Bob Hoskins) raakt betrokken bij een moordzaak in een film noir die zich afspeelt in een wereld waarin mensen en tekenfilmfiguren samenleven. De voluptueuze femme fatale Jessica Rabbit werd met deze film een iconisch geanimeerd sekssymbool.

Cow and Chicken

Okay, het is geen film, maar als je zin hebt in een wagonlading aan typische absurdistische animatie afkomstig uit de hoogtijdagen van Cartoon Network, dan is Cow and Chicken geen slechte keuze. Na South Park, Rick & Morty en Bojack Horseman zijn we inmiddels gewend geraakt aan controverse en volwassen onderwerpen in animatie zodat de serie minder edgy is dan toen deze werd uitgezonden, maar het blijft amusant kijkvoer.

Leuk? Deel het even!
Leuk? Deel het even!
Typ en klik enter om te zoeken