Animonday: Tien tips voor KLIK

 

In Animonday kun je elke maandag terecht voor een verse dosis animatienieuws, aankondigingen van animatiefestivals, -retrospectieven en -events. Daarnaast ook teasers, trailers, leaders, virals en ander geanimeerd vermaak. Aanstaande woensdag begint in EYE de 11e editie van het KLIK Amsterdam Animation Festival en mede-oprichter/programmeur Luuk van Huët deelt zijn tien festivaltips, twee per festivaldag.

 

WOENSDAG:
THIS MAGNIFICENT CAKE!

Op woensdag is voor genodigden de opening van het festival waar de crème de la crème van de animatiewereld te vinden is, maar er valt ook al genoeg te beleven voor alle andere animatieliefhebbers: zo draait diezelfde avond de Belgisch/Frans/Nederlandse co-productie THIS MAGNIFICENT CAKE! van Emma De Swaef en Marc James Roels. In deze stop-motion film in de karakteristieke pluizige stijl van de makers volgen we vijf verschillende personages in gekoloniseerd Afrika eind 19e eeuw. De Swaef en Roels waren eerder op het festival te vinden met hun shorts ZACHTE PLANTEN en OH WILLY… en hun nieuwe film is wederom een tragikomedie met scherpe randjes. De screening op woensdag is geselecteerd voor We Are Public en met Cineville heb je sowieso gratis toegang tot het overgrote merendeel van de vertoningen.

Animated virtual reality

Gedurende het hele festival kan je verdwalen in virtuele werelden in de VR Room van KLIK, waar onze enthousiaste vrijwilligers je gastvrij ontvangen en je helpen tijdens deze mindblowing ervaring, onder andere door ervoor te zorgen dat je niet met VR-bril en al het IJ in flikkert. Die brillen zijn namelijk niet goedkoop! Je kan een kaartje kopen bij de balie of gratis met je Cineville-pas een timeslot reserveren. Zorg dat je een beetje op tijd komt, want Virtual Reality waits for no man/woman/however you want to be identified!

 

DONDERDAG
Midnight Madness Retro(spective)

Waar we bij KLIK vooral het beste van het beste op animatiegebied serveren, hebben we sinds de begintijd van het festival ook een platform voor de verschoppelingen, miskleunen en onderdeurtjes in geanimeerde vorm in Midnight Madness. Na bijna een vol decennium aan presenteren wat in ons metaforische doucheputje is blijven hangen tijdens het intensieve selectieproces, wordt het tijd voor een terugblik. Natuurlijk is Lesley the Pony dus van de partij, maar onder de al dan niet capabele leiding van yours truly worden ook de andere grootste hits en meest onflatteuze missers uit ons archief gepresenteerd, met hulp van mijn partners-in-crime Tünde Vollenbroek, Mathijs Stegink en Lae Schäfer.

Shorts

De hoofdmoot van het festival bestaat uit een selectie van de allerbeste korte films die naar KLIK zijn opgestuurd, verzameld in tien competitieprogramma’s van ongeveer 70 minuten, aangezien een verzameling shorts ietwat vermoeiender is om te kijken doordat je steeds opnieuw een spanningsboog moet volgen. Dit jaar werd er wederom een gigantische lading animatie opgestuurd, die door ons programmeringsteam uitermate secuur en professioneel is uitgedund totdat alleen de allermooiste pareltjes overbleven. Daarnaast bepaal JIJ als bezoeker wie de felbegeerde publieksprijs wint! Kom kijken en stemmen dus!

 

VRIJDAG
THE BREADWINNER

Zoals gebruikelijk zijn er ook enkele opzienbarende features te zien op het festival, waaronder THE BREADWINNER van regisseur Nora Twomey van de fameuze studio Cartoon Saloon. THE BREADWINNER is een geanimeerde adaptatie van de bekroonde roman van Deborah Ellis en vertelt het verhaal van een Afghaans meisje genaamd Parvana die zich moet vermommen als een jongen om haar gezin te helpen overleven onder het schrikbewind van de Taliban. Twomey is tevens te gast op het festival en zal in The Art of Nora Twomey uitgebreid uitweiden over haar ervaringen in de animatie-industrie.

Midnight Madness LIVE

Nee, je kijkt niet dubbel, hebt geen last van déjà vu, bent niet dronken, ervaart geen Vietnam-flashback en hebt geen last van déjà vu: dit jaar zijn er maar liefst TWEE edities van Midnight Madness! Tijdens Midnight Madness LIVE kijkt je door middel van de meest geavanceerde technologie tegelijkertijd met de filmmaker(s) naar hun creatie, waarna de interactie met het festivalpubliek voor spannende ontwikkelingen zal zorgen. In levende lijve is animator Faiyaz Jafri, grootleverancier van psychedelisch Midnight Madness-materiaal aanwezig om al je vragen te beantwoorden.

 

ZATERDAG
MUTAFUKAZ

Deze Japans-Franse co-productie van Shôjirô Nishimi en Guillaume Renard speelt zich af in de dystopische metropool Dark Meat City in Californië. Angelino is een typische slacker die na een scooterongeluk last krijgt van vreemde visioenen en op willekeurige momenten manifesterende superkrachten. In deze flitsende feature worden THEY LIVE!, FCFL en AKIRA gekruist met GRAND THEFT AUTO en ouderwetse beat ‘em up-games voor een hoogst vermakelijke filmervaring.

Get Creative!

Wat las je dolgraag deel wil uitmaken van de KLIK Experience, maar toevallig geen rooie cent te makken hebt? Geen nood, ook voor de skeere medemens is er genoeg te beleven op KLIK! Op donderdag, vrijdag en zaterdag kun je onder de bezielende leiding van de Cardboarders klussend en knutselend tot grote creatieve hoogtes komen in het KLIK Café, gratis en voor nop. Zelfs het stampende slotfeest in The Butcher Forbidden Garden is ook voor arme animatoren en tekenfilmliefhebbers vrij toegankelijk, want een festival is géén echt festival zonder een feest waar je kleinkinderen nog de trauma’s van mee zullen dragen.

 

ZONDAG
KLIK for Kids

KLIK is ontstaan als een Animatiefestival om een breed publiek warm te laten lopen voor animatie in alle vormen en maten én om het idee dat animatie exclusief alleen voor kinderen is af te serveren, maar dat betekent niet dat we onze jongste fans verwaarlozen, integendeel! Met drie speciale programma’s gevuld met shorts, een feature geschikt voor alle leeftijden en een speciale workshop waarin kinderen hun innerlijke stemacteur/actrice leren ontdekken is er meer dan genoeg te beleven met je kroost. KLIK is ook voor kids!

Best of KLIK 2018

Ben je zo iemand die na elke vraag automatisch ‘Drukdrukdruk!’ roept voordat je in een met piepende banden remmende Uber springt, onderweg naar je zoveelste afspraak? Laat dan je Personal Assistant tijd inruimen voor Best of KLIK 2018 om in ieder geval het allerbeste op animatiegebied in één hypergeconcentreerde dosis tot je te nemen. Best of KLIK 2018 draait drie keer, waaronder twee keer in de grote zaal in EYE, dus laat je PA zo snel mogelijk reserveren.

Voor het volledige programmaoverzicht, kijk hier.

Vind ons: