Animonday: The Shivering Truth

 

In Animonday kun je elke maandag terecht voor een verse dosis animatienieuws, aankondigingen van animatiefestivals, -retrospectieven en -events. Daarnaast ook teasers, trailers, leaders, virals en ander geanimeerd vermaak. In deze editie een recensie van de uitermate bizarre stop-motion serie The Shivering Truth die onlangs verscheen op Netflix.

Vanuit de duistere krochten van de verwrongen geest van de Amerikaanse schrijver/regisseur/producent Vernon Chatman verscheen in december in 2018 de stop-motion animatieserie The Shivering Truth online op Netflix. Eline Soumeru tipte de serie een maandje geleden al in onze weekendtips, een vervreemdende kijkervaring later kan ik beamen dat er zelden zo’n compleet gestoorde mindfuck is geweest die op een dusdanig laagdrempelige wijze je beeldbuis als een tsunami van LSD je hersenkwabben binnenvalt. Chatman is lid van de electronische rockband/kunst-collectief/productiemaatschappij PFFR, voornamelijk bekend van de hilarische kindertelevisieparodie Wonder Showzen, de existentieel gestoorde animatieserie Xavier: Renegade Angel en de rednecksoapspoof The Heart, She Holler alsmede verantwoordelijk voor het van de pot gerukte filmproject Final Flesh. Volgens de overlevering was Wonder Showzen, een serie waarin een verzameling geperverteerde poppen avonturen beleven terwijl ze kinderen wijze lessen proberen bij te brengen, begonnen als een kunstproject van PFFR bedoeld als een soort practical joke naar MTV. Toen het netwerk alsnog de serie aankocht, moest er opeens een heel seizoen uit de grond gestampt worden, waarbij constant de grenzen van goede smaak opgezocht werden om de serie gecanceld te krijgen. Dit lukte pas in het tweede seizoen, toen één van de hoofden van moederbedrijf Viacom een animatiesegment zag waarin een Bijbel tot leven komt, drugs inspuit en een fles drank leegklokt, waarna het Nieuwe Testament in een hedonistische Spring Break is veranderd. Als een verontruste predikant uit de bezopen Bijbel voorleest dat Jezus shots tankt en naar een Donkey Show in Tijuana gaat, komt de Verlosser zelf van zijn kruis om iedereen in de kerk te veranderen in bikini babes en te breakdancen. Uiteindelijk blijkt het segment een reclame voor een biermerk met de slogan: “What would Jesus brew?”

Dit soort stream-of-consciousness gekte is ook kenmerkend aan The Shivering Truth. Korte sketches wisselen elkaar af, soms zonder enige overkoepelende logica, soms in elkaar verwoven tot een gruwelijk zwart komisch geheel. Een running gag in de pilot gaat over The Butterfly Effect: het idee dat het fladderen van vleugels van een vlinder een orkaan kan veroorzaken in Bali blijkt veroorzaakt door een episch eeuwenoud conflict dat nog stamt uit de oertijd, toen de voorvaderen van de Balinezen de harten van oervlinders aten als voorbereiding voor elke keer dat ze het tegen elkaar opnamen in wedstrijden vlinders beledigen. Tegenwoordig is deze haat jegens vlinders in The Shivering Truth onderdeel van de Balinese cultuur geworden: Balinese disco blijkt gemaakt te worden van het geluid van hordes vlinders wiens genitalia op ritmische wijze geëlectrocuteerd worden en wordt het liefst geluisterd onder het genot van een blikje vlindertranen. De vlinders hebben een ingenieus plan om wraak te nemen: ze hollen het dode lichaam van een man uit en gevuld met vlinders gaat deze undercover om Bali van binnenuit te vernietigen. Het plan loopt spaak als de vlinderman verliefd wordt op een Balinese en kiest voor een leven van huiselijk geluk. Op hun vijftigste huwelijksjaar onthult de Balinese dat zij ook een lijk is, gevuld met bijen die het plan van de vlinders op deze wijze wisten te verhinderen. Deze samenkomst van body-horror, zieke humor, vreemde hersenkronkels en uiteindelijk bitterzoet einde zijn kenmerkend voor The Shivering Truth op zijn best. Als je niet bang bent om tijdens het kijken van de serie om de minuut hardop “What. The. Fuck?!” te roepen, in schaterlachen uit te barsten of ietwat misselijk de popcorn maar even weg te zetten, ben je klaar voor The Shivering Truth.

Vind ons: