In de rubriek Animonday kun je elke maandag bij Cine terecht voor een verse dosis animatienieuws, aankondigingen van animatie-festivals, -retrospectieven en -events. Daarnaast ook teasers, trailers, leaders, virals en ander geanimeerd vermaak. Dit keer een review van Teen Titans GO! To the Movies.

Het superheldenteam The Teen Titans werd in 1964 geïntroduceerd in de DC-comic The Brave and the Bold #54 en heeft de afgelopen vijf decennia diverse incarnaties gekend, zowel in strips als in animatie en later dit jaar als een grimmige TV-miniserie. Van 2003 tot en met 2006 was op Cartoon Network een zeer geliefde animatieserie te zien waarin de avonturen van het jonge team superhelden werd gevolgd, die echter daarna van de buis verdween. In 2010 verscheen een sequel in de vorm van Young Justice, een animatieserie die een een kruisbestuiving was van de Teen Titans en Young Justice comicsreeksen, die echter ook na twee seizoenen lang moest wachten op een derde seizoen (dat in 2019 zal uitkomen). De vrij serieuze, duistere animatieseries kregen in 2013 een vervolg dat niet bijzonder enthousiast werd onthaald door fans van de eerdere titels: in 2013 beleefde Teen Titans GO! zijn première op Cartoon Network, een animatieserie met korte afleveringen waarin de Teen Titans in een cartooneske stijl humoristische avonturen beleven. In juni van 2018 werd het vijfde seizoen uitgezonden, de mogelijkheid voor een verlenging van de serie met een zesde seizoen is nog niet verzilverd, maar is ook nog niet uitgesloten.

In de incarnatie van Teen Titans GO! bestaat het team uit Robin, de perfectionistische voormalige sidekick van Batman die geen superkrachten heeft, maar dat compenseert door zijn training en gadgets, de uitgelaten grappenmaker/shapeshifter Beast Boy, de cynische half-demonische Goth Raven, de naïeve buitenaardse prinses Starfire en de relaxte hork Cyborg, die zoals de oplettende lezer wellicht al weet, een cyborg is wiens lichaam kan veranderen in elk denkbaar mechanisch apparaat en/of wapen. In de animatieserie wordt een spervuur van grappen, zowel infantiel als cynisch en met veel knipogen naar de zin en onzin van superhelden in het algemeen en het DC-universum in het bijzonder. Teen Titans GO! To the Movies heeft ook dit uitgangspunt, maar weet door goed gebruik te maken van de speelfilmlengte en de hogere productiewaarde een coherent, afgerond en hilarisch verhaal te vertellen dat groter en gelikter aanvoelt dan een verzameling afleveringen die achter elkaar zijn geplakt. In de wereld van Teen Titans heeft elke superheld een eigen film gekregen, het is de benchmark waarmee wordt gemeten of je serieus genomen wordt door andere superhelden. Aangezien de Teen Titans geen eigen film hebben en omdat ze meer tijd en aandacht besteden aan hun eigen introductierap dan aan het daadwerkelijke verslaan van een superschurk, worden de Titans door de rest van de superhelden niet serieus genomen. Het merendeel van het team maakt dat niet veel uit, maar Robin is een streber die zwaar teleurgesteld is dat Alfred, de Batmobile en Batman’s Utility Belt eerder een film krijgen dan hij. In Hollywood wil sterregisseur Jade Wilson, die verantwoordelijk is voor de tsunami aan superheldenfilms, echter niet horen van een film over de Teen Titans. Superhelden zonder een waardige superschurk leveren namelijk geen interessante film op, zegt ze. Na een zeer amusant uitstapje waarin de Titans met behulp van hun tijdreizende driewielers alle trauma’s voorkomen waardoor alle superhelden gevormd zijn (blijkbaar was de ontploffing van Krypton te voorkomen door zorgvuldige toepassing van dubstep), komen ze er achter dat dit niet het gewenste resultaat heeft. De Titans moeten toch op zoek naar een eigen superschurk en vinden die in de vorm van Slade, ook wel bekend onder de naam Deathstroke (stemacteur Will Arnett speelde eerder Batman in The LEGO Movie en The LEGO Batman Movie en klinkt hier bij vlagen als zijn creatie BoJack Horseman). Slade heeft zoals een ware superschurk betaamd natuurlijk een snoodaardig plan om de wereld aan zijn voeten te krijgen en alleen de Teen Titans kunnen hem stoppen… voornamelijk omdat de rest van de superhelden te druk zijn met het maken van superheldenfilms.

Teen Titans GO! To the Movies zit nokkievol met knipogen, plaagstootjes en venijnige steken onder water naar wederom superheldenfilms in het algemeen en DC-films in het bijzonder, waarbij de humor dikwijls duisterder is dan je zou verwachten van een op een jonger publiek gerichte animatiefilm. Dat zorgt er echter voor dat er voor volwassen fans ook meer dan genoeg te genieten valt. De muzikale intermezzo’s (waaronder een hallucinante 80s powerballad gezongen door Michael Bolton als een keytar spelende witte tijger) kunnen tot de absolute hoogtepunten van de film gerekend worden. De hoge grapdichtheid, het gebruik van verschillende animatiestijlen en -technieken, het pure genot voor het medium dat uit de film spreekt en het verzamelde stemtalent maken Teen Titans GO! To the Movies een waar genot om te kijken en elke liefhebber van superheldencinema zal zich vermaken met deze kostelijke geanimeerde achtbaanrit.