In Animonday kun je elke maandag terecht voor een verse dosis animatienieuws, aankondigingen van animatiefestivals, -retrospectieven en -events. Daarnaast ook teasers, trailers, leaders, virals en ander geanimeerd vermaak. Vandaag een recensie van de animatiefilm Spider-Man: Into the Spider-Verse, die op 20 december in première gaat.

Met Spider-Man in 2002 wist Sam Raimi een project voor elkaar te krijgen dat sinds 1985 in development hell verkeerde: een film over Spider-Man, de meest populaire superheld van uitgeverij Marvel. De film was een kaskraker en kreeg ook lovende kritieken en met Spider-Man 2 in 2004 wist Raimi een sequel af te leveren dat nog beter was dan het origineel. Helaas gooide productiemaatschappij Sony roet in het eten door zich hardhandig met het derde deel te bemoeien en mede daardoor werd Spider-Man 3 een teleurstelling na de eerste twee uitmuntende films. De toepasselijk genaamde Marc Webb mocht het in 2012 proberen met The Amazing Spider-Man en in 2014 met een sequel, maar beide films hadden wederom de pauwafdrukken van de producenten op zich en waren niet geheel geslaagd. Door het gigantische succes van de Marvel-films sloot Sony een deal met Marvel: ze leenden het personage uit en Spider-Man werd onderdeel van het Marvel Cinematic Universe. Spider-Man werd geïntroduceerd in Captain America: Civil War en kreeg met Spider-Man: Homecoming een geslaagde eerste eigen film. In Avengers: Infinity War en het in 2019 uitkomende Avengers: Endgame wordt Spider-Man wederom vertolkt door Tom Holland, die tot nu toe de meest geloofwaardige Peter Parker weet neer te zetten, de onzekere nerdy tiener die schuilgaat achter het masker van de muurkruiper. Sony heeft echter ambitieuze plannen en introduceert met Spider-Man: Into the Spider-Verse zowaar acht incarnaties van Spider-Man. Wait, what now?

In Spider-Man: Into the Spider-Verse is Peter Parker als Spider-Man al een tijdje actief als superheld en is een bekende verschijning in New York, waar onze protagonist Miles Morales (Shameik Moore), een snuggere tiener uit een zwarte/Puerto-Ricaanse familie ook verblijft. Miles is onlangs aangenomen voor een prestigieuze school, maar zijn oude vrienden en school en moet ook keihard werken om mee te kunnen komen met het uitdagende tempo van zijn nieuwe school. Om stoom af te blazen gaat Miles soms langs bij zijn oom Aaron Davis (Mahershala Ali) die minder veeleisend is dan zijn vader en zijn interesse in street art aanmoedigt. Tijdens het maken van een piece wordt Miles gebeten door een spin. De ochtend erna merkt hij opeens dat hij onvermoede krachten bezit en dat hij een ontwikkeling doormaakt die Spider-Man ook doormaakte na het verkrijgen van zijn krachten. Als Miles Spider-Man vindt, is deze verwoed bezig om een experiment van de Kingpin (Liev Schreiber) te stoppen, die met een deeltjesversneller zijn overleden vrouw en kind wil terughalen uit een parallel universum. Spider-Man faalt echter en wordt vermoord door de Kingpin, maar naast Miles verschijnen er door het experiment vijf andere varianten op Spider-Man in de realiteit van Miles. Deze Spider-Lieden moeten samen de strijd aangaan met de Kingpin en zijn snoodaards, terwijl ze Miles leren om te gaan met zijn krachten en potentie als de nieuwe Spider-Man van zijn realiteit.

 

 

Spider-Man: Into the Spider-Verse heeft een verfrissend vertrouwen in de intelligentie van de kijkers: waar in de gemiddelde blockbuster ellenlange uitleggerige scènes nodig worden geacht, gooit de film je in het diepe en gaat het ervan uit dat je slim genoeg bent om alles bij te houden. Het concept van parallelle universa is natuurlijk niet helemaal onbekend, het introduceren van meerdere varianten van Spider-Man wordt op een efficiënte manier gedaan waardoor de vaart van de film vlot blijft. De manier waarop de film daarnaast niet bang is om verschillende stijlen door elkaar heen te gebruiken is een gewaagde zet die echter erg goed uitwerkt. Spider-Man Noir is bijvoorbeeld een eeuwig in zwart-wit getoond figuur met de stem van Nicholas Cage die zijn favoriete pulpromans lijkt te citeren, terwijl Peni Parker, afkomstig uit een toekomstig New York en gewapend met een Japanse SpiderMecha in hyperactieve anime-stijl in beeld wordt gebracht. Voor de fans is de film alleen al smullen geblazen door alle knipogen naar klassieke momenten uit de strips, films en meest obscure referenties naar de roemruchte, 56 jaar lange carrière van Spider-Man in al zijn verschijningen en vormen. Voor de leek is er echter ook meer dan genoeg te genieten: de visuele stijl is bij vlagen overweldigend, edoch levert sublieme momenten op die je achterlaten met een brede glimlach op je gezicht. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Snyderiaanse gritty DC-films viert Spider-Man: Into the Spider-Verse het bronmateriaal: de films is nadrukkelijk geanimeerd met de bedoeling je het gevoel te geven dat je in een comic bent terecht gekomen. Het gebruik van denkwolkjes, panels, expressionistische visualisatie van geluidseffecten en bij vlagen het gebruiken van het ouderwetse rasterpatroon dat gebruikt werd in de druk van de comics in de begintijd, zodat je af en toe een fractie van een seconde denkt naar een bewegend schilderij van Roy Lichtenstein te kijken lijkt contra-intuïtief, maar het werkt als een tierelier.

Naast het visuele spektakel is de casting van de stemmencast ook een schot in de roos. Cage, Moore, Schreiber en Ali krijgen gezelschap van Hailee Steinfeld als Spider-Gwen Stacy, stand-up comedian John Mulaney is hilarisch als Spider-Ham en Jake Johnson speelt een versie van Spider-Man die in een mid-life crisis zit en tegen wil en dank zich ontpopt als mentor van Miles. Bitterzoet is de cameo van Stan Lee, één van de bedenkers van Spider-Man, omdat hij onlangs is overleden en dit weleens één van de laatste keren zal zijn dat hij opduikt in een Marvel-film. Chris Pine en Oscar Isaac vervullen hun veredelde cameo’s ook met verve. In tegenstelling tot het vermakelijke, maar belabberd in elkaar zittende Venom is Spider-Man: Into the Spider-Verse een film die de potentie heeft om daadwerkelijk een geanimeerd Spider-Verse op te starten en een zowel commercieel als artistiek succesvolle franchise te beginnen. It’s got my Spider-Sense tingling…