Op vrijdag 16 augustus is de Brits-Canadese animator en regisseur Richard Williams op 86-jarige leeftijd overleden. Williams was bij het grote publiek weliswaar niet zo bekend als Walt Disney of Hayao Miyazaki, maar hij zal uiteindelijk misschien wel invloedrijker blijken te zijn voor de wereld van de animatie.

Williams begon in 1957 aan zijn carrière in de animatie-industrie en bleef tot en met dit jaar actief als regisseur, schrijver en animator. In de meer dan zestig jaar dat hij actief was, werkte hij aan zeventien korte en lange animatiefilms en was hij tevens verantwoordelijk voor de virtuoze geanimeerde titel-sequenties van veertien speelfilms, waaronder die voor The Return of the Pink Panther en The Pink Panther Strikes Again. Maar het was Who Framed Roger Rabbit? waarmee Williams een doorbraak wist te bereiken voor animatie. Het vrijwel smetteloze samengaan van live-action en animatie, waardoor de twee werelden echt in elkaar over leken te vloeien is nog steeds een zeer indrukwekkende prestatie.

Het kritische, technische en financiële succes Who Framed Roger Rabbit? gaf de animatie-industrie een enorme boost en opende de deuren naar verdere samenwerking met live-action filmmakers, die uiteindelijk heeft geleid tot de hedendaagse cruciale rol van animatie en CGI (Computer Generated Imagery) in films. Naast deze pioniersfunctie heeft Williams ook een uitermate belangrijke rol gespeeld in het opleiden en enthousiasmeren van generaties animatoren. In de tijd dat Williams zijn eigen studio leidde, nodigde hij aan de lopende band ervaren animatoren uit om workshops te geven aan zijn eigen personeel en legde daarvoor graag al het andere werk stil. Zijn hele leven stond in het teken van het vergaren en verspreiden van kennis en met The Animator’s Survival Kit: A Manual of Methods, Principles, and Formulas for Classical, Computer, Games, Stop Motion, and Internet Animators schreef hij in 2001 een standaardwerk voor animatoren. Gedurende zijn leven paste Williams The Animator’s Survival Kit constant aan om het boek relevant te houden voor animatoren.

In 2008 bracht hij The Animator’s Survival Kit Animated uit, een 16-delige DVD-box set waarin The Animator’s Survival Kit uitgebreid werd behandeld met een groot aantal geanimeerde voorbeelden. Voor veel animatoren was The Animator’s Survival Kit een instruction manual, naslagwerk en inspiratiebron tegelijkertijd en menig animator die geen toegang had tot een officiële opleiding heeft door het boek de eerste stappen kunnen zetten van hun carrière. Naast een drietal Oscars en BAFTA awards is dit de belangrijkste erfenis die Williams nalaat aan de wereld. Hopelijk zal een studio het nooit voltooide meesterwerk van Williams, de animatiefilm The Thief and the Cobbler eindelijk uitbrengen in een versie die recht doet aan deze erfenis. Er staat tot die tijd een voorlopige versie op YouTube: