
Animonday: RIP Bruce Bickford
In Animonday kun je elke maandag terecht voor een verse dosis animatienieuws, aankondigingen van animatiefestivals, -retrospectieven en -events. Daarnaast ook teasers, trailers, leaders, virals en ander geanimeerd vermaak. Vandaag staan we stil bij het overlijden van de cultanimator Bruce Bickford.
De Amerikaanse animator en illustrator Bruce Bickford overleed op 28 april op 72-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Bickford was niet bekend bij een groot publiek, maar had binnen de animatiewereld een cultstatus opgebouwd met zijn eigenzinnige, bizarre en hoogst persoonlijke werk.
Bickford, in 1947 geboren in Seattle, werd op jonge leeftijd al gegrepen door animatie. In 1953 zag hij Disney’s Peter Pan, een film die een grote indruk op hem achterliet:
I knew about Peter Pan through a book so I was hyped up on seeing it, but the movie itself exceeded any expectations I could have had. Whatever you say about Disney being cornball or anything like that, you’ve got to admit he was very tasteful. The colors in the movie are stunning. It was so exotic. Going to that island. Captain Hook, I thought, was fascinating. So many things about the movie. I felt like I was transported to that land. At night for the next year before I went to sleep, I’d think about that movie and make my own version of it in my mind. I always hoped that when I went to sleep I’d dream about the movie.

Na het zien van een stop-motion film van legende Ray Harryhausen, ontdekte Bickford dat hij zelf ook animaties kon maken. Met behulp van een goedkope 8mm camera, speelgoedauto’s en kleifiguurtjes begon hij zelf films te maken. Zijn creatieve carrière werd onderbroken toen Bickford als marinier in de jaren zestig naar Vietnam werd gestuurd en werd beschoten toen hij een munitiedepot bewaakte. Het geweld dat hij meemaakte was een trauma dat zich manifesteerde in zijn films, die vol zitten met gewelddadige scènes en beelden.
Bickford maakte voornamelijk klei-animatie, maar maakte tevens lijnanimatie en stop-motion met behulp van driedimensionale papieren figuurtjes. Hij werd voornamelijk bekend door zijn samenwerking met Frank Zappa in de films A Token of His Extreme, Baby Snakes en The Amazing Mr. Bickford waarin Zappa’s anarchistische muziek en Bickfords weergaloze, chaotische beelden perfect samenkomen. In 1981 trok Bickford weer bij zijn moeder in Seattle in en de rest van zijn leven stond in het teken van animeren, onder andere aan Cas’l, zijn lange animatiefilm die hij eigenhandig maakte en die in 2010 uitkwam.
R.I.P Bruce Bickford.