Animonday: Pixar Sparkshorts

 

In Animonday kun je elke maandag terecht voor een verse dosis animatienieuws, aankondigingen van animatiefestivals, -retrospectieven en -events. Daarnaast ook teasers, trailers, leaders, virals en ander geanimeerd vermaak. In deze editie besteden we aandacht aan Pixar’s SparkShorts, een nieuw initiatief van Pixar voor het maken van geanimeerde shorts.

Pixar is een Amerikaanse animatiestudio die bekend staat om met prijzen overladen films zoals de Toy Story reeks, Ratatouille, WALL – E en Inside Out. Naast kassakrakende bioscoopfilms maakt Pixar naast elke lange animatiefilm een short die als voorfilm voor de feature wordt vertoond. Meestal zijn dit op zichzelf staande films, heel soms is er een connectie met een eerder gemaakte franchise zoals Party Central, dat zich afspeelt in de wereld van Monster’s Inc. In 2017 werd SparkShorts geïnitieerd door de toenmalige eindbaas van Pixar, John Lasseter, maar pas in januari van dit jaar werd het initiatief officieel gelanceerd. SparkShorts is volgens Pixar een platform om talent de kans te geven hun eigen persoonlijke verhalen te vertellen, waarbij ernaar wordt gestreefd om een diverse verzameling van getalenteerde animatoren, regisseurs en producenten aan bod te laten komen.

De eerste titel is Purl van regisseuse Kristen Lester en producente Gillian Libbert-Duncan. Purl is een enthousiaste bol wol die net is aangenomen bij een gerenommeerd groot bedrijf in de financiële sector getiteld B.R.O. Capital, waar verder alleen blanke, zakelijke mannen op de werkvloer rondlopen. Purl merkt al snel dat ze als bol wol niet serieus genomen wordt, maar als ze zichzelf een corporate makeover geeft om zo one of the guys te zijn, wordt ze wel geaccepteerd. Wanneer een tweede bol wol arriveert, moet Purl kiezen tussen haar nieuw aangenomen identiteit en haar eigen integriteit.

Dat de eerste film van het Pixar SparkShorts initiatief specifiek een hostile work environment als onderwerp heeft, is gezien de onthullingen rond de misdragingen van John Lasseter en zijn daaropvolgende sabbatical en vertrek opmerkelijk te noemen. Volgens beschuldigingen was Lasseter ongemakkelijk hands-on in zijn omgang met vrouwelijke medewerkers. Deze kregen ongepaste, seksueel getinte opmerkingen te horen, werden tegen hun zin gekust en bepoteld en daarnaast wordt Lasseter ervan beschuldigd dat hij verantwoordelijk was voor een zeer vijandige werkvloer voor vrouwen, wiens ideeën, stemmen en inbreng vrijwel zonder uitzondering werden genegeerd, geridiculiseerd en/of werden gekaapt door mannelijke collega’s. In dat opzicht valt Purl te zien als een soort Mea Culpa van Pixar.

Naast Purl worden op korte termijn nog twee shorts online geplaatst: Smash and Grab en Kitbull. Smash and Grab zal volgens de planning vandaag online komen, Kitbull volgt op 18 februari.
 

Vind ons: