In Animonday kun je elke maandag terecht voor een verse dosis animatienieuws, aankondigingen van animatiefestivals, -retrospectieven en -events. Daarnaast ook teasers, trailers, leaders, virals en ander geanimeerd vermaak. In deze eerste editie van 2019 werpen we een blik op de grote geanimeerde kanshebbers voor een Oscar.

Tijdens de uitreiking van de Golden Globes, die gisteren plaatsvond, won Spider-Man: Into the Spider-Verse de prijs voor beste animatiefilm. De competitie was behoorlijk: Pixar/Disney was genomineerd voor Incredibles 2 en Disney had met Ralph Breaks the Internet een tweede sterke kandidaat. Normaal gesproken worden grote prijzen voor lange animatiefilms vrijwel altijd toegekend aan Disney/Pixar, omdat de studio veel ambachtelijk gemaakte films op hoog niveau produceert en daarnaast profiteert van een sterke lobby en zeer hoge naamsbekendheid. Daarnaast had Isle of Dogs van Wes Anderson een nominatie binnen gehaald, een film van een gerenommeerde auteur die nog geen Oscars heeft gewonnen en waarbij dus de gunfactor meespeelde. Het feit dat de film een gigantische sterrencast had, gaf Isle of Dogs nog een groter netwerk en aanzien. Alleen de Japanse film Mirai van Mamoru Hosoda kan met recht een buitenbeentje genoemd worden in de nominaties.

Dat Spider-Man: Into the Spider-Verse in dit competitieveld kon zegevieren is een aangename verrassing en vergroot de kans op een Oscar in februari. Ik schreef een maand geleden al een zeer lovende recensie over Spider-Man: Into the Spider-Verse en de film prijkte bovenaan mijn top drie van 2018, dus ik kan je niet genoeg aanraden om de film nog in de bioscoop te gaan kijken, het liefst in de originele versie. Ook op het gebied van de Oscar-genomineerde shorts is er goed nieuws: in tegenstelling tot voorgaande jaren zijn alle genomineerde shorts tijdelijk online te zien. Cartoon Brew stelde een handig overzicht samen van de films, kijk hier voor meer kijkplezier.