Animonday: Midnight Madness


In de rubriek Animonday kun je elke maandag bij Cine terecht voor een verse dosis animatienieuws, aankondigingen van animatie-festivals, -retrospectieven en -events. Daarnaast ook teasers, trailers, leaders, virals en ander geanimeerd vermaak. In deze editie behandel ik de ontstaansgeschiedenis en de uitdagingen van programmeren voor Midnight Madness, het meest vreemde en uitdagende programma op het KLIK Amsterdam Animatie Festival.

‘Hey, wacht eens ff muchacho! Wat is Midnight Madness?’ Dat ga ik nu meteen uitleggen, ongeduldige straw man! Dankzij de jaarlijkse Call for Entries sturen animatoren van over de hele wereld hun films op naar KLIK, inmiddels kunnen we elk jaar bijna 2000 titels verwachten. Daar zitten veel mooie, interessante, grappige en aangrijpende films tussen, maar het merendeel wordt niet geselecteerd. Soms is een film te lang, soms is het verhaal niet verrassend genoeg, soms is het animatietechnisch niet competent genoeg, etc. Maar er zijn ook films die hypnotiserend zijn in hun onkunde, die weten te fascineren ondanks het feit dat ze soms op geen enkel vlak goed gemaakt zijn. Daarvoor hebben we het programma Midnight Madness in het leven geroepen.

Door de jaren heen is de focus van Midnight Madness ietwat verschoven; waar de eerste edities vooral waren gevuld met films die zo slecht waren dat ze uit leedvermaak of als voorbeeld hoe iets juist niet werkt werden gekozen, gingen naarmate Midnight Madness evolueerde er ook andere factoren meespelen en werd de gemiddelde kwaliteit van de films ook hoger. Films die technisch juist wel goed in elkaar zaten, maar die een hoog What The Fuck?-gehalte hadden, werden steeds vaker in het programma opgenomen. Daarnaast werd de presentatie steeds meer een belangrijk onderdeel van het geheel: meesterbrein Mathijs Stegink bedenkt elk jaar méér wilde plannen dan we ooit uit kunnen voeren en kan ter plekke de films versnellen en vertragen, ingaande op de reacties van het publiek. Hostess with the most Tünde Vollenbroek programmeert en weet elk jaar weer een nieuwe choreografie te ontdekken en uit te voeren voor het programma en sinds 2014 is het team uitgebreid met de getalenteerde stripmaakster Lae Schäfer.

Dit jaar wordt Midnight Madness twee keer weirder aangezien er twee programma’s ontwikkeld worden: Midnight Madness zelf zal wederom de meest hersenbrekende films die dit jaar zijn ingezonden vertonen met bijbehorende waanzin, terwijl in Midnight Madness Retro(spective) een terugblik wordt geworpen op de meest hallucinante films uit de hele geschiedenis van het programma zullen worden getoond.

Vind ons: