De vakantie is voorbij, de scholen zijn weer open en er wordt weer een nieuwe lading series over ons uitgegoten. Tijd dus voor ons als experts om een paar titels aan te dragen met al dan niet nostalgische waarde.

Archer 1999

Wat als James Bond een emotioneel onvolwassen, egocentrische hork was die zijn vader nooit gekend heeft en door zijn kille, onbereikbare moeder werd opgevoed. En wat als deze geheim agent voor een organisatie werkte, geleid door diezelfde moeder? Dat is in een notendop het uitgangspunt van Archer: Sterling Archer is een onverbeterlijke playboy die ondanks een kolossale drankconsumptie en een indrukwekkende verzameling jeugdtrauma’s vrijwel moeiteloos de beste superspion is van de wereld. In de serie maakten we kennis met Archer en zijn teamgenoten: zijn ex/love interest, de immens capabele agent Lana, de malafide gestoorde wetenschapper Krieger, de ruggengraatloze accountant Cyril, Malory, Archer’s baas/moeder, de psychotische secretaresse Cheryl, de montere kantoormedewerkster Pam en gay bom-expert Ray. Gedurende de eerste zeven seizoenen volgden we Archer en de organisatie ISIS (een naam die snel werd afgevoerd toen gebeurtenissen in de echte wereld de fictie inhaalden) in een blunderende carrière in de wereld van internationale spionage, maar het zevende seizoen eindigde met Sterling Archer in een coma. Seizoen acht speelde zich af in een film noir-geïnspireerd Los Angeles van de jaren 40, seizoen negen was een Indiana-Jonesesque avontuur op een tropisch eiland in de jaren 30 en het tiende seizoen speelt zich af in de ruimte. De afgelopen drie seizoenen bestaan dus alleen in de fantasie van de comateuze Archer, iets wat het belang van deze seizoenen een beetje ondergraaft. Maar het is altijd een waar genoegen om tijd door te mogen brengen met de personages en de excellente stemmencast die ze tot leven wekt, de running gags zijn nog steeds hilarisch en de nieuwe setting leent zich voor veel verwijzingen en hommages aan bekende science fiction. Binnenkort een lijstje met de beste Archer-quotes en hoe ze optimaal in te zetten, eerst nog even bingen.

Invader Zim: Enter the Florpus

Het tweede Nickolodeon-revival project dat Netflix onder zijn/haar vleugels heeft genomen na Rocko’s Modern Life is een reboot/special/sequel van de animatieserie Invader Zim getiteld Invader Zim: Enter the Florpus. Zim is een klein uitgevallen alien van een buitenaards ras dat veroverend en plunderend een spoor van vernietiging achterlaat door het universum. Zim wordt echter gezien als extreem irritant en onkundig en krijgt daarom de insignificante Aarde in zijn schoenen geschoven, een planeet die eigenlijk geen badonkadonk voorstelt. Op de Aarde aangekomen vermomt Zim zich als een 12-jarige jongen en wordt als nieuwe leerling geïntroduceerd op een high school, waar iedereen hem goedgelovig welkom heet. Iedereen behalve de paranoïde scholier Dib Membrane, die als een monomane Agent Mulder Zim’s vermomming doorziet en zweert om de aanstaande buitenaardse invasie te stoppen. In Invader Zim: Enter the Florpus hervatten Zim en Dib na een lange pauze hun vete, waarbij Dib onverhoeds Zim in staat stelt om zijn droom van een buitenaardse invasie te orkestreren waar kan maken. De gruizige esthetiek van de oorspronkelijke serie is weer aanwezig, net als de ietwat hysterische acties van zowel Zim als Dib, die iets minder vermakelijk zijn dan ik me kan herinneren. Gelukkig is Zims trouwe, compleet incompetente robot GIR ook nog van de partij en zijn maniakale onnozelheid zorgt wederom voor de beste grappen van de reboot.

The Dark Crystal: Age of Resistance

Een prequel van een geliefde, maar al wel bijna veertig jaar oude kinderfilm is misschien niet het meest voor de hand liggende project. Laat staan als het een tiendelige epische serie wordt met een uitgebreide wereld waardoor het aantal en de verscheidenheid van de poppen en fantasiefiguren een nog grotere uitdaging wordt. En als je dan ook nog eens de vergelijkingen met Game of Thrones niet uit de weg gaat, maar zelfs opzoekt, dan kan je geen gebrek aan ambitie verweten worden. Maar The Dark Crystal: Age of Resistance is niet alleen maar ambitieus, het lijkt de serie ook nog eens te lukken om die ambities waar te maken. De lafhartige Skeksis hebben op geniepige wijze de macht gegrepen op de wereld Thra, waarbij ze de levensenergie van The Crystal of Truth gebruiken om hun eigen leven te verlengen en tegelijkertijd hun corrumperende invloed op Thra loslaten. De mix van poppen en CGI is naadloos, de stemmencast is ongelofelijk indrukwekkend en als je op zoek bent naar een fantasy-serie voor het hele gezin waarbij je niet hoeft uit te leggen waarom er zoveel achterkamertjespolitiek in bordelen plaatsvindt, dan kan je je aan The Dark Crystal: Age of Resistance geen buil vallen.