Animonday: I.M. Rosto

In Animonday kun je elke maandag terecht voor een verse dosis animatienieuws, aankondigingen van animatiefestivals, -retrospectieven en -events. In deze editie staat redacteur Luuk stil bij het leven en oeuvre van de onlangs overleden muzikant, filmmaker, illustrator en animator Rosto.

Ik was een fan van Rosto’s werk voordat ik hem leerde kennen. In 2002 zag ik zijn short (The Rise and Fall of the Legendary) Anglobilly Feverson als voorfilm voor Donnie Darko van Richard Kelly. Hoezeer ik ook gecharmeerd was door Donnie Darko, vond ik de voorfilm pas echt fascinerend. Toen ik in 2005 Jona/Tomberry zag, was ik hooked. Hoe in twee korte films een bizarre, verwrongen en zowel lugubere als prachtige wereld werd geschetst die ongelofelijk intrigeerde, is wat mij betreft nog steeds een unieke prestatie. Toen Rosto in 2006 als jurylid aanwezig was op het Amsterdam Fantastic Film Festival, verzamelde ik de moed om hem aan te spreken en te complimenteren met zijn werk. Ik werd aangenaam verrast toen hij in het daaropvolgende gesprek door begon te vragen over wat ik precies zo goed vond aan zijn werk en we in korte tijd al snel de diepte ingingen in een inhoudelijke analyse van zijn werk. Toen ik kort daarna van mijn redacteur voor de Amsterdam Weekly een pitch ontving om over Rosto te schrijven voor het Rock & Roll themanummer, was ik meteen enthousiast en verdiepte ik me in de online Graphic Novel-serie Mind My Gap. Dit epos, gebaseerd op de muziek van Rosto’s band Thee Wreckers, vormt samen met zijn films een soort gezamenlijk multimediaal shared universe met een overkoepelende mythologie vol met interne en externe verwijzingen.

Mijn waardering voor de films werd exponentieel groter door het onderdompelen in deze wereld en zodoende hoopte ik goed voorbereid te zijn op het interview voor het artikel. Rosto ontving mij in zijn studio in de Jordaan en we spraken uitgebreid over zijn werk, zijn inspiratiebronnen en zijn toekomstplannen. Het leverde een puik artikel op en ik kwam Rosto daarna regelmatig tegen op festivals en film-screenings. Toen ik samen met Dario van Vree en een groep vrienden aan de wieg stond van het KLIK! Amsterdam Animation Festival, was Rosto enthousiast en was hij zowel als gast alsmede in 2010 als jurylid van de partij. Toen ik een paar jaar terug vertelde dat ik mijn eerste wankele schreden had gezet op het meanderende pad van script dokter, was hij tot mijn grote verrassing benieuwd naar mijn mening over zijn plannen om een speelfilm te maken gebaseerd op zijn werk. We hadden boeiende gesprekken over hoe zijn rijke universum vertaald zou kunnen worden naar een film, waarbij Rosto bijzonder open stond voor alle input. Helaas zat ik in die tijd vast aan een weinig flexibele baan waardoor ik me niet voor 100 % kon inzetten, waar ik nog steeds spijt van heb.

Op de meest recente editie van het Imagine Film Festival werd Rosto’s Tetralogy in zijn geheel vertoond, een vierluik korte films waarin het overkoepelende verhaal van Mind My Gap voorlopig werd afgerond, met een première van Reruns. In Reruns verweeft Rosto een extra autobiografische laag in het narratief: filmbeelden uit Rosto’s jeugd worden gebruikt om het huis van zijn grootmoeder virtueel tot leven te wekken. Voor zusterpublicatie Schokkend Nieuws deed ik verslag van de vertoning en de daaropvolgende Q&A. Het was een memorabele avond waarbij er naderhand nog vrolijk werd geborreld. In november hoorde ik dat Rosto ernstig ziek was, maar over de mail was hij uitermate hoopvol. Vrijdag is hij helaas overleden.

Iedereen die zich wil onderdompelen in het verbazingwekkende universum dat hij achterlaat, raad ik aan te beginnen bij Mind My Gap.

Vind ons: