In Animonday kun je elke maandag terecht voor een verse dosis animatienieuws, aankondigingen van animatiefestivals, -retrospectieven en -events. Daarnaast ook teasers, trailers, leaders, virals en ander geanimeerd vermaak. Vandaag werpen we een blik op de winnaars van de Annie Awards, de Oscars van de animatiewereld, die zaterdag zijn uitgereikt en waarbij Nederland ook in de prijzen viel.

Sinds 1972 verzamelt de crème de la crème van de animatiewereld elk jaar in Los Angeles voor de uitreiking van de Annie Awards, de prestigieuze prijzen voor de beste animatiefilms, shorts en televisieseries van het jaar. Afgelopen zaterdag werden in de Royce Hall in LA de prijzen uitgereikt: het merendeel van de awards worden bepaald door stemmen van animatieprofessionals, daarnaast zijn er enkele bijzondere awards die door een vakjury worden uitgereikt. De grote winnaars van de avond waren Spider-Man: Into the Spider-Verse en Netflix. Spider-Man: Into the Spider-Verse won in elke categorie waarin de film genomineerd was, waaronder Best Animated Feature, Directing in an Animated Feature Production voor regisseurs Bob Persichetti, Rodney Rothman en Peter Ramsey en Writing in an Animated Feature Production voor Phil Lord en Rodney Rothman. Voor Lord en Chris Miller, die de film geproduceerd hebben, moet dit succes extra bevredigend hebben gevoeld nadat ze na de nodige problemen bij het vuilnis waren gezet tijdens het maken van Solo: A Star Wars Story om vervangen te worden door de brave, binnen de lijntjes kleurende Ron Howard, die dan ook een middelmatige film afleverde die zowel bij het publiek als bij critici niet hoog scoorde. Lord en Miller benadrukten in hun speech dan ook dat het de moeite waard is om risico’s te nemen en juist buiten de lijnen te schetsen: ‘Please keep taking risks — they pay off. Go out there and break new ground, everybody.’

Netflix wist met de hilarisch-deprimerende serie Bojack Horseman de award voor Best General Audience Animated Television/Broadcast Production oftewel beste serie voor volwassenen in de wacht te slepen en won daarnaast prijzen voor de op een jonger publiek gerichte series Hilda en Ask the Storybots. Will Arnett werd tevens terecht bekroond voor zijn vertolking van de nihilistische, zelf-destructieve Bojack. Bryan Cranston wist de enige van vier nominaties voor Isle of Dogs van Wes Anderson te verzilveren voor zijn acteerprestatie als de hond Chief. Disney en Pixar hadden samen voor Ralph Breaks the Internet, Incredibles 2, Mary Poppins Returns en diverse televisieseries 21 nominaties binnen gesleept, waarvan er uiteindelijk tien ook werden beloond met een Annie. Nog steeds meer dan welke andere partij dan ook, maar de belangrijkste prijzen gingen aan hun neus voorbij.

Een speciale juryprijs, de Ub Iwerks Award – for technical advancement in the art of animation ging naar de Nederlander Ton Roosendaal voor Blender Open Source Animation Software. Blender is een gratis open source 3D computer graphics software toolset, ontwikkeld in Amsterdam en sinds 1994 verkrijgbaar. Blender wordt onder andere over de hele wereld gebruikt om commercials, special effects, bewegende story boards, games en korte en lange films te maken. De NASA gebruikt Blender voor het maken van modellen en interactieve websites, de serie The Man in the High Castle maakt er special effects mee, de Oscar-genomineerde animatiefilm The Secret of Kells werd er deels mee geanimeerd en verder is blender gebruikt in diverse capaciteiten tijdens de productie van onder andere Captain America: The Winter Soldier, Spider-Man 2, Hardcore Henry en Warcraft. Zo speelt Nederland toch op hoog niveau mee in de animatiewereld.