Dit keer nieuws!

Disney lijkt er heilig van overtuigd dat alle geanimeerde klassiekers uit het roemruchte verleden van de studio een verse update verdienen, hetzij met behulp van de meest geavanceerde animatietechnieken zoals in The Lion King, hetzij in een combinatie van live-action en animatie zoals in Aladdin en Dumbo. De voorbereidingen voor de remake van The Little Mermaid hebben in ieder geval al het ruime sop gekozen en voor de rol van Ariel is de 19-jarige actrice Halle Bailey gecast. Een keuze die een zeker segment aan toetsenbordkrijgers in het verkeerde keelgat is geschoten aangezien Bailey geen roodharig blank persoon is, maar een donkere huidskleur heeft. Dit is om meerdere redenen te triest voor woorden en gelukkig is een meerderheid van het publiek wel enthousiast voor deze casting. Nu is echter al meerdere malen gebleken dat deze haatcampagnes weinig tot geen effect hebben op het succes van films EN dat deze trieste initiatieven vaak starten en worden aangestuurd door Russische trollen die voor een hongerloontje propaganda moeten uitbraken, die door onze Westerse huis- tuin- en keukentrollen gretig wordt opgelepeld. Als je dus jezelf loopt op te vreten over het feit dat een fictief getekend personage uit een sprookje een andere huidskleur krijgt, dan wens ik je een smakelijke maaltijd toe, maar misschien wordt het tijd voor een meer productieve hobby.

Succesvolle filmadaptaties van games zijn bijzonder zeldzaam, de hoeveelheid mislukte adaptaties is echter om in te verzuipen. Een directe adaptatie van het verhaal van een game is vaak al lastig, omdat zonder de keuzevrijheid van de speler, zo’n verhaal toch vaak zwak blijkt te zijn. Als je niet gebonden bent aan een verhaal, dan zal je als schrijver zelf iets moeten verzinnen. Dat is de uitdaging voor scenarioschrijver Greg Russo, die na de aankomende Mortal Kombat-film zich gaat wagen aan een filmadaptatie van Space Invaders. Misschien heeft Russo geniale inzichten waardoor hij nu elke game moeiteloos kan omtoveren tot een gigantische franchise, maar met films met een gelijkwaardig schamel concept als Pixels en Battleship in mijn achterhoofd zou ik er geen weddenschap op durven afsluiten. Dan liever de Futurama-aflevering Anthology of Interest II waarin Fry zijn old school gaming skills mag inzetten om een buitenaardse invasie te verslaan.

Een hoopgevende ontwikkeling is daarentegen het nieuws dat Netflix een animatieserie gaat maken van de geliefde indiegame Cuphead. De gebroeders Moldenhauer van Studio MDHR, de makers van het originele spel zijn nauw betrokken bij het project genaamd The Cuphead Show! en daarnaast zijn de animatieveteranen Dave Wasson (Mickey Mouse Shorts), Cosmo Segurson (Rocko’s Modern Life: Static Cling) en C.J. Kettler (Carmen Sandiego) bij het project betrokken. Aangezien het spel geïnspireerd is op de vloeiende animatietechnieken, de vormgeving en de expressieve stijl van de Fleischer tekenfilms uit de jaren 30, betekent de animatieserie ook dat deze invloedrijke tekenfilmstijl nieuw leven in zal worden geblazen.