Animonday: Animatienieuws

In deze editie zowel internationaal als Nederlands nieuws.

10 jaar Ultrakort

Het initiatief Ultrakort waarbij korte animatiefilms van ongeveer 2 minuten vertoond worden voor een grote blockbusterfilm in de Pathé-bioscopen wordt deze zomer tien. Ultrakort is een samenwerkingsverband tussen Pathé, het Filmfonds en Fonds 21: elk jaar worden vier pitches van animatoren uitgekozen om verwerkelijkt te worden en zo een groot publiek te bereiken. Dit jaar zijn de uitverkorenen Camiel Schouwenaar met Blind Date, Merel Hamers met Cinema, Sverre Fredriksen en Britt Snel met Human Nature en Ben Brand met Rauw. Op de website van het Filmfonds zijn het merendeel van de films die sinds 2010 in het kader van Ultrakort zijn gemaakt, online te bewonderen.
Katsuhiro Otomo maakt meer Akira!

Of Taika Waititi de overweldigende uitdaging aankan om de langdurig sudderende live-action remake van de cultklassieker Akira in goede banen te leiden is nog lang niet bekend, maar Katsuhiro Otomo, het meesterbrein achter de manga en de regisseur van de originele animefilm brengt heugelijk nieuws! Niet alleen komt er in 2020 een 4K, ultra-HD geremasterde versie van de film uit, Otomo kondigde tevens aan dat hij een televisieserie gebaseerd op de manga gaat maken. Toen Akira in 1988 uitkwam, sloeg de film in als een bom en het is nog steeds een onbetwiste klassieker, maar er was simpelweg niet genoeg tijd om de gehele 2000 pagina’s omvattende manga-serie te vertalen naar een film. Aangezien Otomo zowel voor de manga als de eerste film verantwoordelijk is, zal zijn eigen creatieve visie dit keer vertaald worden naar een langer lopende serie die nog beter recht kan doen aan het ontzagwekkende bronmateriaal. Hierboven in ieder geval een voorproefje van Akira in alle geremasterde glorie.

KLIKxHAFF wordt Kaboom Animation Festival

Na de aankondiging dat het Holland Animation Film Festival (HAFF) en het KLIK Amsterdam Animation Festival samen verder gaan is de nieuwe naam van het festival onlangs bekend gemaakt. Het festival zal voortaan als het Kaboom Animation Festival bekend staan en de eerste editie onder deze nieuwe vlag zal van 9 tot en met 17 november plaatsvinden in Utrecht en Amsterdam. Binnenkort duiken we er dieper in, voorlopig is bekend gemaakt dat Mike Hollingsworth van BoJack Horseman te gast zal zijn, dat retrospectieven van Nederlandse en Koreaanse animatie worden vertoond en dat tijdens de Night of Shame verhalen achter de meest bizarre, tenenkrommende en hilarische mislukkingen op animatiegebied zullen worden gedeeld. Watch this space!

Vind ons: