Animonday: Animatienieuws

Stephen Hillenburg, de bedenker van SpongeBob Squarepants is helaas al een tijdje niet meer onder ons, maar gelukkig leeft hij voort in zijn creatie. In 2020 wordt de derde SpongeBob speelfilm verwacht: The SpongeBob Movie: It’s a Wonderful Sponge. Vorige week maakte Nickelodeon bekend dat ze ook werken aan een nieuwe animatie serie in het SpongeBob-universum: een prequel rond de 10-jarige spons voorlopig getiteld Kamp Koral. Deze aankondiging werd echter niet met veel enthousiasme ontvangen. Paul Tibbitt, regisseur van The Spongebob Movie: Sponge Out of Water, die vanaf het eerste seizoen van de serie met Hillenburg samenwerkte, leverde ongezouten kritiek op de plannen:

I do not mean any disrespect to my colleagues who are working on this show. They are good people and talented artists. But this is some greedy, lazy executive-ing right here, and they ALL know full well Steve would have HATED this. Shame on them.

Dat de serie geanimeerd zal worden met 3D computeranimatie zorgt ook voor de nodige skeptische berichten. Dan klinkt de aankomende SpongeBob’s Big Birthday Blowout waarmee de 20e verjaardag van de ziltige franchise wordt gevierd en waarin de personages hun stemacteurs ontmoeten in een mix van animatie en live-action een stuk interessanter.

Voor een handjevol gelukkige fans zal op het filmfestival van Annecy — één van de grootste animatiefilmfestivals van de wereld– de verjaardagsspecial te zien zijn. Het festival begint vandaag en trekt jaarlijks meer dan tienduizend animatieliefhebbers en filmprofessionals naar het pittoreske Franse stadje. Ik had drie jaar geleden het genoegen om het mee te maken, en wens al mijn partners in animated crime van KLIKxHAFF en alle vrienden van over de hele wereld veel plezier! Kijk alleen uit voor de steak tartare.

Ten slotte goed nieuws van eigen bodem: de teaser trailer van de aankomende animatieserie Undone van Amazon Studios is twee dagen geleden online gekomen en de beelden zijn veelbelovend! In Undone ontdekt de 28-jarige Alma (Rosa Salazar) dat ze na een bijna fataal ongeval in staat is om tijd te manipuleren. Deze nieuw verworven krachten gebruikt ze om het mysterie te ontrafelen rond de dood van haar vader (Bob Odenkirk). De serie komt uit de kokers van Raphael Bob-Waksberg en
Kate Purdy, de bedenker van Bojack Horseman en een schrijfster van de serie. De animatie mengt rotoscope met in olieverf geschilderde achtergronden, een stijl die regisseur Hisko Hulsing eerder met beeldschone resultaten toepaste in zijn bekroonde short Junkyard en de geanimeerde segmenten in de documentaire Cobain: Montage of Heck. De serie werd in Nederland bij Submarine geanimeerd door een team animatoren onder de leiding van Hulsing, de serie wordt geproduceerd door Submarine en Minnow Mountain in Texas. Undone zal later dit jaar te zien zijn op Amazon Prime Video.

Vind ons: